Detalii din culisele Teatrului Maghiar de Stat: dialog cu scenografa Carmencita Brojboiu

Detalii din culisele Teatrului Maghiar de Stat: dialog cu scenografa Carmencita Brojboiu
După întâlnirile cu Silviu Purcărete, Vasile Șirli, Andrei Șerban și Robert Woodruff, la cea de-a patra ediţie a discuţiilor organizate de Teatrul Maghiar de Stat invitatul va fi Carmencita Brojboiu, scenografa distinsă cu premiul Vlad Mugur.

Evenimentul va avea loc marți, 16 decembrie, după spectacolul "Brad de Crăciun la familia Ivanov", seara fiind moderată de András Visky, directorul artistic al instituţiei de cultură.

„Nimeni nu confruntă cutia neagră a scenei goale cu sufletul atât de deschis ca cel al Carmencitei Brojboiu, pentru care decorurile şi costumele spectacolelor reprezintă scenografie în sensul cel mai profund al cuvântului, adică: scriere scenică. Cum altfel ar putea să ajungă la forme atât de pure, ca în cazul covorului din Vinerea lungă, un covor ce evocă pielea umană, acoperită cu un scris necunoscut?

A lucra împreună cu Carmencita este într-adevăr o experienţă nesubstituibilă a căutării comune: ea este o parteneră loială care te însoţeşte până la găsirea ultimului detaliu, pentru că un spectacol teatral nu poate fi important decât ca o unitatea comună, nu numai a creatorilor, ci şi a spectatorilor care întregesc reprezentaţia", a declarat acesta.

Carmencita Brojboiu, doctor în arte plastice şi decorative, s-a alăturat Teatrului Maghiar în 2006. De-a lungul carierei sale s-a ocupat de decorul şi costumele a peste 65 de spectacole, printre care se numără "Mein Kampf" de George Tabori, "Demonii" de Dostoievski sau "Unchiul Vania" de A. P. Cehov.

De asemenea, a făcut scenografia a peste 20 de spectacole de teatru de păpuşi, dar şi pe cea a unor spectacole de dans şi de operă. A colaborat cu numeroase teatre din ţară şi din străinătate, demne de menţionat fiind Alexandrinsky Theatre din Sankt Petersburg (Rusia), Sherman Theatre din Cardiff, Marea Britanie, şi Teatrul Naţional din Praga, Cehia. 

În palmaresul său intră şi o lungă listă de premii şi distincţii obţinute la diverse gale şi festivaluri, între care se află premiul "Vlad Mugur", câştigat în 2007 pentru scenografia spectacolului "Discipolii", montat de Gábor Tompa.

Comenteaza