Confederaţia Caritas România a organizat sâmbătă, 12 noiembrie a.c., de la ora 17:00, simultan în 29 de oraşe din ţară, cea de-a treia ediţie la nivel naţional a evenimentului intitulat "Un milion de stele".
Prin această campanie, Confederaţia Caritas s-a asociat, începând din anul 2005, acţiunilor similare organizate în toată Europa, menite să sensibilizeze cetăţenii pentru a face un gest de solidaritate faţă de persoanele care trăiesc în sărăcie şi sunt marginalizate social. Gestul constă în aprinderea de lumânări într-un spaţiu public, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi excluziunea socială. La Cluj-Napoca, în pregătirea acestui eveniment, organizaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj a avut ca parteneri Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi Asociaţia ASTRU.
La momentul stabilit, pe zona pietonală din faţa Catedralei "Schimbarea la Faţă" au fost aprinse sute de lumânări, reflectând pe pământ imaginea cerului. Participanţii au fost invitaţi să aprindă o lumânare şi să facă o mică donaţie, un gest simplu şi la îndemâna multora, dar aceste gesturi puse împreună constituie un ajutor pentru multe familii care trăiesc în sărăcie. La această acţiune au oferit un moment artistic Grupul "Alegria", format din 40 de copii din parohia greco-catolică "Sfântul Iosif", şi "Grupa Notelor Muzicale", formată din 10 elevi de la Şcoala de dans "Royal Dances".
Festivalul coral "Armonii Sacre" ediţia a VIII-a
În perioada 26-27 noiembrie a.c., la Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca a avut loc Festivalul coral "Armonii Sacre", aflat la cea de-a VIII-a ediţie.
Directorul festivalului, prof. Alexandru Suciu, a ales ca în acest an manifestarea corală să fie pusă sub semnul aniversării a 110 ani de la naşterea lui Celestin Cherebeţiu, preot greco-catolic şi renumit profesor, dirijor, compozitor al unor cunoscute lucrări muzicale.
Sâmbătă, 26 noiembrie, a avut loc o reuniune corală la care au participat, la fel ca în fiecare an, coruri bisericeşti din mai multe oraşe. S-au reîntâlnit solişti din Cluj-Napoca, Bistriţa şi Zalău, oferind publicului câteva ore de armonii sacre şi liniştea sufletească atât de necesară în acest timp de pregătire pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului.
Au participat: Corul "Sanctus Spiritus" din Bistriţa, dirijor Florica Sfechiş, Corul "Angeli" din Cluj-Napoca, dirijor Angela David, Corul "Sfânta Familie" din Zalău, dirijor Grigore Grigoruţ, Asociaţia corală "Andrei Mureşanu" din Bistriţa, dirijor Cornel Pop, Corul de cameră "Psalmodia Transylvanica" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijor pr. Vasile Stanciu, Corul "Junior Vip" şi "Transylvania Voces" din Cluj-Napoca, dirijor Anca-Mona Mariaş, Corul de cameră "Cappella Transylvanica" din Cluj-Napoca, dirijor Cornel Groza, Corul "Magnificat" al Catedralei greco-catolice clujene, dirijor Alexandru Suciu, la pian Cornelia Cuteanu, soliste Dora Răchită Ioniţă şi Maria Oltean.
S-au interpretat piese ale unor autori celebri, între care Celestin Cherebeţiu, Tudor Jarda, Augustin Bena, Marius Cuteanu, Gheorghe Cucu, respectiv Georg Fr. Händel, Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov ş.a.
Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru talentul şi dăruirea puse în slujba promovării muzicii corale religioase, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu a înmânat corurilor şi dirijorilor diplome omagiale.
Festivalul "Armonii Sacre" s-a încheiat duminică, 27 noiembrie, prin Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala greco-catolică clujeană, în cadrul căreia corul gazdă al festivalului, "Magnificat", a oferit răspunsurile liturgice şi a interpretat un buchet de colinde la momentul Sfintei Împărtăşanii.
O nouă capelă pentru parohia Cetatea Fetei din Floreşti
Duminică, 13 noiembrie a.c., în cartierul Cetatea Fetei din Floreşti, a avut loc binecuvântarea unei capele pentru comunitatea greco-catolică păstorită de pr. Vasile Nistor.
Ceremonia a fost prezidată de Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, împreună cu pr. Marius Ungureşan, protopop de Cluj II, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul", pr. prof. Florian Guţiu şi diaconii Nicolae Oltean şi Leonard Farauanu. Alături de credincioşi a fost prezent şi primarul comunei Floreşti, dl. ing. Ioachim Vancea.
În urmă cu trei ani, când construcţiile în zonă luaseră amploare, tot mai mulţi credincioşi şi-au exprimat dorinţa de a avea o biserică în apropiere. În acest context, în cartierul Cetatea Fetei a fost înfiinţată o parohie ce va avea propriul lăcaş de cult, pentru care în 27 iunie 2010 s-a sfinţit piatra de temelie. Noul spaţiu de rugăciune se găseşte la parterul blocului din imediata vecinătate a bisericii aflată în construcţie. Aici se va desfăşura programul liturgic al parohiei greco-catolice din Cetatea Fetei, până la finalizarea bisericii cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Incursiune în primele secole creştine, cu profesori renumiţi de la Institutul de Studii Patristice "Augustinianum" din Roma
Profesori de prestigiu de la Institutul de Studii Patristice "Augustinianum" din Roma, autori a numeroase lucrări de patrologie, au oferit credincioşilor prilejul unei incursiuni în primele secole creştine, prin conferinţele programate în zilele de 24-25 noiembrie a.c., în sala Ferdinand a Facultăţii de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost rodul colaborării dintre Institutul de Studii Patristice din Roma şi universitatea clujeană, prin Facultăţile de Teologie Greco-Catolică şi Ortodoxă, respectiv Facultăţile de Istorie-Filosofie şi Litere, precum şi asociaţiile AGRU şi ASTRU din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla.
În prima zi, joi, 24 noiembrie, de la ora 17:00, prof. Angelo di Berardino a susţinut conferinţa cu tema: "Identitate şi diversitate în creştinismului antic (secolele I-III)". În continuare, vineri, 24 noiembrie, de la ora 11:00, prof. Angelo di Berardino, împreună cu prof. Robert Dodaro, decanul Institutului "Augustinianum", i-a călăuzit pe cei interesaţi să aprofundeze gândirea Părinţilor Bisericii prin intermediul seminarului cu tema: "Cum să citim un text patristic?".
Prin cultivarea ştiinţelor sacre, în special a gândirii Sfinţilor Părinţi, Institutul de Studii Patristice "Augustinianum" din Roma continuă tradiţia veche de secole a Ordinului Augustinian, care încă din veacul al XIII-lea a acordat o atenţie deosebită studiilor patristice, dobândind un rol important în cadrul multor universităţi din Europa.
Această întâlnire cu reprezentanţii prestigiosului institut din Roma a fost prima dintr-o serie de conferinţe şi dezbateri ce urmează a fi organizate periodic în spaţiul universităţii clujene, prilejuind, de fiecare dată, colaborarea cu specialişti din domeniul studiilor patristice (precum Claudio Moreschini, Manlio Simonetti, Angelo di Berardino).
Intenţia acestui şir de prelegeri este aceea de a crea în urbea clujeană un spaţiu de reflecţie pe teme patristice, cu caracter intercultural, pluridisciplinar şi multiconfesional.
Gândirea patristică fondează tradiţiile Bisericilor, atât din Răsărit cât şi din Apus - de aceea, a-i face pe Sfinţii Părinţi înţeleşi astăzi, în cadrul culturii noastre, este nu doar o întoarcere la "izvorul de apă vie" al spiritualităţii creştine, ci şi un punct de interacţiune între ortodocşi, catolici şi protestanţi.