Directorul Maghiarului din Cluj, noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Directorul Maghiarului din Cluj,  noul președinte al  Uniunii Teatrelor din Europa

Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales noul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE). Acesta îl succede pe regizorul Michal Dočekal din Cehia, fost director al Teatrului Național din Praga. 

Tompa a declarat că în calitate de președinte al celei mai prestigioase organizații teatrale din Europa își propune să construiască punți între vechile și noile valori și consolidarea renumelui organizației. Are în plan să reia festivalul anual organizat de către UTE, ultima ediție fiind inițiată, în 2008, de către Teatrul Bulandra în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru Tompa o importanță deosebită o au și academiile de vară, schimburile culturale și permanenta colaborare dintre teatrele membre. Înființată în 1990 de Jack Lang (ministrul Culturii din Franța la acea vreme) și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler (directorul Teatrului Piccolo din Milano), UTE pune accent pe diversitatea culturală și lingvistică și iniţiază forme durabile de colaborare internațională.

Până acum, președinți ai UTE au mai fost regizorul Gábor Zsámbéki, care a condus organizația după moartea lui Giorgio Strehler, între anii 1998-2004; regizorul Alexandru Darie (directorul Teatrului Bulandra); regizorul Ilan Ronen (fost director al Teatrului Habima din Israel). UTE are peste 40 de membri, principalul său scop fiind colaborarea inovatoare și schimburile internaționale.

Comenteaza