Dirijoarea Erina Yashima şi violonistul Marc Bouchkov vin la Toamna Muzicală Clujeană

Dirijoarea Erina Yashima şi violonistul Marc Bouchkov vin la Toamna Muzicală Clujeană
Doi artişti de renume internaţional vor fi prezenţi în premieră pe scena Colegiului Academic vineri, 20 octombrie, de la ora 19, pentru concertul simfonic din cadrul festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”.

Dirijoarea Erina Yashima, asistenta dirijorului Riccardo Muti (directorul musical al Chicago Symphony Orchestra) şi violonistul Marc Bouchkov, alături de orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" pregătesc un concert cu un program spectaculos, plin de energie: Suita nr. 2 pentru orchestră, în Do major, de George Enescu, Concertul pentru vioară, în Re major, de Johannes Brahms şi Simfonia nr. 8 în Sol major de Antonín Dvořák.

Erina Yashima şi-a început studiile muzicale la Hanovra, la Institutul pentru Tinere Talente, unde a urmat cursurile de pian ale fondatorului acestuia, reputatul pedagog Bernd Goetzke. La 14 ani a început, în paralel, şi cursurile de dirijat. Pe acestea din urmă le-a continuat la Freiburg (cu Scott Sandmeier), la Viena (cu Mark Stringer) şi la Academia de Muzică „Hanns Eisler" din Berlin (cu Christian Ehwald şi Hans-Dieter Baum). În urma premiului oferit de Asociaţia Orchestrei Simfonice din Chicago (International Sir Georg Solti Conducting Apprenticeship), Erina este asistenta, pe o perioadă de doi ani, a dirijorului Riccardo Muti (directorul muzical al Chicago Symphony Orchestra), şi lucrează cu Orchestra Civică din oraşul american.

În 2013, a primit Premiul de Excelenţă al Academiei de Muzică din Rheinsberg pentru producţia de operă pe care a realizat-o acolo. Între 2013/2015 a fost director muzical al Freies Studentenorchester din Rostock. În septembrie 2014 Gianluigi Gelmetti şi Accademia Musicale Chigiana din Siena i-au oferit Diploma de Merit, urmând o invitaţie să dirijeze Orchestra Simfonică din Sanremo. Anul 2015 i-a adus debutul cu Pfalztheater Kaiserlautern, o colaborare cu El Sistema din Venezuela (în cadrul căreia a lucrat cu două orchestre de tineret) şi participarea la Academia Italiană de Operă a lui Riccardo Muti la Festivalul de la Ravenna. Tot în acelaşi an a fost selectată de Bernard Haitink ca participantă activă la cursurile de dirijat de la Lucerna şi ca finalistă pentru workshop-ul „INTERAKTION", organizat de un ansamblu format din membri ai unor orchestre de prim rang, ca Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Berlin şi Sächsische Staatskapelle Dresden.

Printre orchestrele pe care Erina le-a dirijat, se numără Konzerthausorchester Berlin, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Stuttgarter Kammerorchester, Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt (Oder), Neubrandenburger Philharmonie, Brandenburger Symphoniker, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, North Czech Philharmonic Teplice, Festival Strings Lucerne, Orchestra Giovanile „Luigi Cherubini" şi ansamblurile de muzică nouă ale NDR Radiophilharmonie Hannover.

Născut la Montepellier în 1991, într-o familie de muzicieni, Marc Bouchkov a început studiul viorii la vârsta de cinci ani cu bunicul său, Mattis Vaitsner. În 2001 a fost admis la Conservatorul Naţional de Muzică din Lyon, la clasa profesoarei Claire Bernard; şi-a continuat apoi studiile la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris (cu Boris Garlitsky) şi la Academia Kronberg (cu Mihaela Martin).

Dezvoltarea sa artistică a fost marcată de numeroase premii internaţionale: Premiul I la Concursul Internaţional pentru Vioară „Henri Koch" din Liège (2008), Premiul I la „2010 European Young Concert Artists Audition" (Leipzig), Premiul I şi Distincţia Specială a Juriului Conservatorului din Paris (2010), Premiul „Hermann şi Milena Ebel" (2011), laureat al Concursului „Queen Elizabeth" din Bruxelles (2012), Premiul I la Concursul Internaţional din Montréal (2013).

A cântat cu ansambluri ca Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Hamburg, Orchestra Simfonică din Düsseldorf (cu care a interpretat Concertul pentru vioară de Brahms pentru o producţie de balet a Deutsche Oper am Rhein), Orchestra Naţională a Belgiei, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Filarmonică Regală din Liège, Orchestra Simfonică Hacettepe din Ankara, Filarmonica din Łódź, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Orchestre Impromptu din Paris, cu ansamblul Moscow Soloists şi Yuri Bashmet. În decembrie 2014 a fost invitat de dirijorul Mariss Jansons pentru concertul inaugural al seriei „Essentials" a Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam.

Marc Bouchkov a participat la Festivalul din Santander (unde a cântat cu violoncelistul Ivan Monighetti şi pianista Eliso Virsaladze), la Festivalul „International Musical Olympus" din Sankt-Petersburg, la Festivalul de Primăvară din Heidelberg, Festivalul „Schubertiade" din Schwarzenberg, la festivalurile din Moulin d'Ande, Troyes, Bordeaux, Viterbo, New Hampshire. Printre sălile în care a susţinut recitaluri de muzică de cameră se numără Tonhalle Zürich, Beethovenhaus din Bonn, Auditorium du Louvre.

Preţuri bilete Toamna Muzicală Clujeană

Concert simfonic - 20 octombrie - cat. I - 40 lei, cat. II - 30 lei, cat. III - 20 lei
Recitaluri camerale - 30 lei - 15 lei cu reducere
Concert pentru copii - 13 lei preţ unic
Repetiţie general cu public - Aurul Rinului - cat. I - 70 lei, cat. II - 40 lei, cat. III -25 lei
Concert de închidere - Aurul Rinului - cat. I - 100 lei, cat. II - 70 lei, cat. III - 40 lei

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3). Program agenţie de bilete: Luni - Miercuri- 10-16, Joi - 12 - 18, V - 10 -14. Atenţie, în zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.

 

 

Comenteaza