Două premiere la Naţionalul clujean, în februarie. Vezi programul lunii

Două premiere la Naţionalul clujean, în februarie. Vezi programul lunii
Două premiere se joacă, în februarie, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Este vorba despre spectacolele "Doisprezece oameni furioși" de Reginald Rose, în regia lui Tudor Lucanu, şi "Agnus Dei", de John Pielmeier, regizor Cătălin Bocîrnea.

Marți, 10 februarie, ora 17:00, "Mein Kampf", de George Tabori (sala mare)

Traducerea: Alexandru Şahighian
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Muzica: Ada Milea, Anca Hanu
Asistent de regie: Leta Popescu
Maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distribuţia: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei/Diana Buluga, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman, Alexandra Tarce

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă "Mein Kampf", pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

"Mein Kampf" este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. În azilul de noapte pentru bărbaţi de sub măcelăria doamnei Merschmeyer, Schlomo Herzl, un bătrân evreu vânzător de cărţi, ia sub ocrotirea sa un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj palavragiu şi grosolan, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Schlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Recomandare de vârstă: 16+
Durata spectacolului: 2 h 30 min., cu o pauză

Miercuri, 11 februarie, ora 19:00, "Barrymore", de William Luce (studio)


În româneşte de Dana Lovinescu
Adaptare de Radu Beligan şi Liviu Dorneanu
Regie: Tudor Lucanu
Decor şi costume: Adriana Grand
Distribuţie: Anton Tauf, Ruslan Bârlea

În anul 1996, scriitorul american William Luce scrie o dramă construită în jurul biografiei actorului John Barrymore. Barrymore este numele unei faimoase familii de actori americani: Lionel, Ethel şi John. John Barrymore, cel mai tânar dintre fraţi, a fost unul dintre marii actori de teatru şi film ai lumii. Premiera spectacolului "Barrymore" a avut loc pe Broadway, la Music Box Theater, în 1996, avându-l ca protagonist pe Christopher Plummer.

Jack Barrymore, ajuns la apogeul carierei, se agaţă de tot ceea ce a mai rămas din rolurile interpretate de-a lungul anilor, cu precădere de Richard al III-lea şi Hamlet, marile lui succese, cu care a uimit lumea întreagă. Anton Tauf intră pe nesimţite în rolul lui Richard, astfel încât privitorul va fi derutat cu totul, nu-şi va da seama când actorul se transformă în Barrymore, iar Barrymore, în Richard.

Durata spectacolului: 1 h 30 min.

Premii obținute:
Premiul pentru cel mai bun actor, Anton Tauf pentru rolul John Barrymore la a XIX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea (2013)

Joi, 12 februarie, ora 19:00, "Idiotul", după F. M. Dostoievski (sala mare)

Dramatizarea: Anna Stigsgaard, Ştefana Pop-Curşeu
Regia: Anna Stigsgaard
Scenografia: Adrian Damian
Asistent de regie: Alexandra Sofonea
Mişcarea scenică: Savino Paparella

Distribuţia: Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Miriam Cuibus, Anca Hanu, Romina Merei, Petre Băcioiu, Matei Rotaru, Silvius Iorga / Cristian Grosu

Prinţul Mîşkin, personajul principal din romanul lui F.M. Dostoievski, suferă de epilepsie, iar boala l-a ţinut departe, ani de zile, de oameni şi de natură. Când ajunge la un spital din Elveţia, se retrezeşte în sfârşit la viaţă, cu o conştiinţă nouă şi luminoasă a lumii care îl înconjoară.
Ca într-un soi de experiment, Dostoievski îl trimite pe acest om naiv şi „pur", care crede că „frumuseţea va salva lumea", înapoi într-o Rusie a unei nefericite umanităţi, disperată şi nesigură de propriul destin.

Candoarea fragedă a lui Mîşkin schimbă relaţiile dintre bărbaţii şi femeile pe care îi întâlneşte, dar reţeaua acestor relaţii îl cuprinde şi pe el, până la sufocare. Dostoievski ne face să fim părtaşi la acest experiment eşuat, ca şi când noi înşine am fi subiecţii lui, fiinţe umane care nu suntem capabile să vedem nimic în afara propriei noastre condiţii, prizoniere ale propriei noastre mediocrităţi. Încercarea de a crea un spectacol de teatru pornind de un roman de anvergură precum "Idiotul", fără să îi trădezi sensul sau povestea, a fost o călătorie extraordinară şi complexă - posibilă numai prin dăruirea actorilor şi a întregii echipe. Şi, dacă am trădat, inevitabil, romanul, cred că tocmai această trădare a făcut să fie posibil să îi rămânem fideli: să explorăm întâlnirea dintre Mîşkin, un naiv venit din afară, cu o lume care nu vrea să fie salvată.

Durata spectacolului: 2 h

Vineri, 13 februarie, ora 19:00, "Spectatorul condamnat la moarte", de Matei Vişniec (Art Club)

Regia: Răzvan Mureşan
Scenografia: Tudor Lucanu
La pian: Luiza Ghindă
Distribuţia: Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru, Silvius Iorga

Spectatorul condamnat la moarte este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub judecată a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în faţa propunerii regizorului, actorilor şi, în ultimă instanţă, a autorului.

Acest spectacol, care se joacă în spaţiul intim de la „Art Club", îi plasează pe spectatori de jur împrejurul spaţiului de joc. Ca într-o arenă. Sau ca într-o sală de tribunal, dar mai specială, în care auditoriul, pentru a-şi putea urmări reacţiile, este aşezat faţă în faţă, deoarece fiecare dintre cei prezenţi - spectatorii fiind parte din spectacol - poate fi oricând condamnat.

Durata spectacolului : 1 h 40 min.

Premii obținute:

Premiul „Mona Marian" pentru experiment şi inovație, oferit de profesorul universitar Ileana Orlich (consul onorific al României în Arizona, SUA) la Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, ediţia a IV-a, regizorului Răzvan Mureşan

Sâmbătă, 14 februarie, ora 19:00, "Sânziana şi Pepelea", de Vasile Alecsandri (sala mare)


Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Cristian Rusu
Muzica originală: Ada Milea, Anca Hanu
Coregrafia: Florin Fieroiu
Asistent costume: Cătălina Chirilă

Asistent regie: Leta Popescu

Distribuţia: Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Romina Merei, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Adrian Cucu, Radu Lărgeanu, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Miron Maxim, Silvius Iorga, Mihnea Blidariu
Cu Sânziana şi Pepelea redescoperim copilăria teatrului românesc, acea naivitate hazlie, jucăuşă, care grăieşte însă multe adevăruri despre firea românească valabile şi astăzi; un text foarte teatral, cu mari potenţialităţi scenice, de joc.

Multe personaje au fost reinventate, regândite, aşa cum spune Alexandru Dabija „după mintea noastră de acum. Alecsandri nu a introdus popa ca personaj, noi am folosit până şi rugăciunile de ploaie. Ne jucăm. Din punctul acesta de vedere e foarte bine, pentru că textul este extrem de liber". Libertatea incredibilă pe care o lasă piesa se poate vedea şi la nivelul muzicii, creată, reinventată la rândul ei, toate părţile muzicale purtând semnătura Adei Milea şi a Ancăi Hanu.
Durata spectacolului: 2 h cu o pauză

Premii obţinute:

Premiul special pentru muzică - Ada Milea şi Anca Hanu la festCo, Bucureşti, 30 mai 2014;
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Zmeul/Baba Anica) - Ionuţ Caras la festCo, Bucureşti, 30 mai 2014
În cadrul cadrul celei de-a patra ediţii a Întânirilor Internaţionale de la Cluj (octombrie 2014, spectacolul a fost recompensat cu premiile: Premiul „Aureliu Manea" pentru cel mai bun regizor, oferit de doamna Viorica Samson Manea, în memoria fratelui său, regizorul Aureliu Manea regizorului Alexandru Dabija
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, oferit de Aegon Romania actorului Radu Lărgeanu, pentru rolul Papură-Vodă
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, oferit de Compania Jolly actriţei Anca Hanu pentru rolul Sânziana din spectacolul "Sânziana şi Pepelea", de Vasile Alecsandri, şi Amalia din spectacolul "Amalia respiră adânc", de Alina Nelega
Premiul publicului pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2013 / 2014

Duminică, 15 februarie, ora 19:00, "Insula", de Gellu Naum (sala mare)

Spectacol-concert de Ada Milea
Scenografia: Valentin Codoiu
Asistent regie: Andreea Iacob

Distribuţia: Cătălin Herlo, Miron Maxim, Anca Hanu, Adrian Cucu, Ramona Dumitrean, Cristian Grosu, Irina Wintze, Adriana Băileascu, Romina Merei, Silvius Iorga, Cristian Rigman, Ada Milea
Insula muzicală a Adei Milea aduce pe scena Naţionalului clujean povestea lui Robinson, cel al lui Gellu Naum, un Robinson singur pe o insulă pustie dar plină de oameni. Joaca serioasă din piesa de teatru cu acelaşi nume a poetului şi dramaturgului suprarealist român Gellu Naum este un puzzle de întâlniri şi situaţii cu personaje exotice, precum o sirenă, un pirat, un beduin, dar şi numeroşi membri ai familiei pierdute a lui Robinson. Căutările, urmăririle, regăsirile şi, din nou, despărţirile, toate rapide şi aproape mecanice, au în comun singurătatea, la rândul ei pierdută şi apoi regăsită. Ada Milea construieşte, astfel, un concert al singurătăţilor aduse împreună de Gellu Naum, aducând împreună, la rândul ei, vocile şi prezenţa actorilor Teatrului Naţional din Cluj, într-un concert 100% teatral.

Durata spectacolului: 1 h

Premii și nominalizări:

Marele Premiu al Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, ediţia a XXIV-a, 2012;
Premiul special al juriului, Festivalul Internațional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare;
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar - Irina Wintze, Adriana Băilescu şi Romina Merei, pentru rolul Bunicile Selkirke, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru cel mai bun scenograf - Valentin Codoiu, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Ramona Dumitrean pentru rolul Mary, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Anca Hanu pentru rolul Sirena, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru cel mai bun actor în rol secundar - Cristian Grosu pentru rolul Iedu' Coco, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediţia a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru cea mai bună regie - Ada Milea, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediția a XX-a, Baia-Mare
Nominalizare pentru Marele Premiu al Festivalului „Atelier" pentru cel mai bun spectacol, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier", ediția a XX-a, Baia-Mare

Marți, 17 februarie, ora 19:00, "Elling", de Axel Hellstenius (sala mare)

Adaptare a romanului "Fraţi de sânge", de Ingvar Ambjomsen
Traducerea şi adaptarea: Petre Bokor
Regia: Sorin Misirianţu

Distribuţia: Dan Chiorean, Ovidiu Crişan, Elena Ivanca, Miron Maxim, Radu Lărgeanu, Adriana Băilescu

Elling şi prietenul său Kjell Bjarne au fost trataţi într-un spital specializat pentru probleme mentale, iar acum, conform unui program de socializare existent în ţările nordice dezvoltate li se oferă o locuinţă pentru a fi reintegraţi în societate. Un asistent social îi va îndruma şi supraveghea, îi va învăţa să trăiască. Ei vor fi nevoiţi / obligaţi să se gospodărească singuri, să intre în legătură cu semenii lor, să iasă din carapacea în care stăteau închişi. Spectacolul este vizualizarea drumului socializării celor doi, singuratici şi înspăimântaţi de contactul cu viaţa, un drum nu lipsit de momente comice şi de o fină tandreţe profund umană.

Durata spectacolului: 1 h 20 min

Miercuri, 18 februarie, 19 :00, "Spectatorul condamnat la moarte", de Matei Vişniec (Art Club)

Regia: Răzvan Mureşan
Scenografia: Tudor Lucanu
La pian: Luiza Ghindă

Distribuţia: Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru, Silvius Iorga
Durata spectacolului : 1 h 40 min.

Vineri, 20 februarie, ora 19 :00, "Agnus Dei", de John Pielmeier (studio)

PREMIERĂ

Traducerea: Anca Florescu și Costin Manoliu
Regia: Cătălin Bocîrnea
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Muzica: Șerban Ursachi
Maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuția: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Alexandra Tarce

"Agnus Dei /Agnes of God", cu peste 600 de reprezentații pe Broadway în 1980 a fost ecranizată de Norman Jewison, avându-le în distribuție pe Jane Fonda, Anne Bancroft și Meg Tilly (ultimele două nominalizate la Oscar). Textul este o reflecție asupra forței credinței și nevoii de miracol a omului modern, acțiunea piesei petrecându-se într-o mânăstire de maici. În chilia uneia dintre călugărițe este descoperit cadavrul unui nou-născut. De crimă pare a fi vinovată mama pruncului, sora Agnes. Cu investigarea omorului este însărcinat un medic psihiatru. Ancheta doctoriței va duce la dezvăluirea unei obscure povești de familie.


Miercuri, 25 februarie, ora 19 :00, "O, ce zile frumoase!",  de Samuel Beckett (studio)

Traducerea: Anca Măniuţiu
Regia: Instván Albu
Scenografia: Tibór Tenkei
Distribuţia: Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu

Piesa face parte dintr-o trilogie, alături de "Aşteptându-l pe Godot" şi "Sfârşit de partidă". Beckett începe să scrie Ce zile frumoase în 1960, în limba engleză şi o publică la New York în 1961. Autorul publică varianta franceză în anul 1962.

Winnie, îngropată până la brâu în nisip, scoate din poşetă obiecte banale pentru a compensa vidul care invadează fiecare oră a "frumoasei zile". Ea doreşte să vorbească neîncetat pentru a învinge liniştea care o înconjoară. Îşi caută partenerul, pe Willie, o epavă umană redusă la nevoile elementare, dialoghează cu el. În ciuda a toate, este aici o dragoste de viaţă de nestins.

Durata spectacolului: 1 h 30 min.

Vineri, 27 februarie, ora 19 :00, "Agnus Dei", de John Pielmeier (studio)

Traducerea: Anca Florescu și Costin Manoliu
Regia: Cătălin Bocîrnea
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Muzica: Șerban Ursachi
Maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distribuția: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Alexandra Tarce

Sâmbătă, 28 februarie, ora 19 :00, "Doisprezece oameni furioși", de Reginald Rose (sala mare)

PREMIERĂ 

Traducerea: Eugen B. Marian
Regia: Tudor Lucanu
Decorul: Adrian Damian
Costumele: Adriana Grand
Maestru de lumini : Jenel Moldovan
Distribuția: Ovidiu Crișan, Ruslan Bârlea, Ionuț Caras, Miron Maxim, Radu Lărgeanu, Cătălin Codreanu, Cătălin Herlo, Matei Rotaru, Cornel Răileanu, Cristin Grosu, Petre Băcioiu, Emanuel Petran

Piesa a stat la baza unui film celebru realizat în 1957 de Sidney Lumet avându-l în rolul principal ("Juratul opt") pe Henry Fonda. O altă ecranizare, din 1997, în regia lui William Friedkin, îl avea ca interpret al rolului principal pe Jack Lemmon. Piesa este povestea a doisprezece jurați, care sunt chemați să se pronunțe asupra vinovăției unui tânăr de 18 ani, învinuit că și-ar fi ucis tatăl. La început, cazul pare a fi simplu, dar unul dintre jurați, juratul opt, nu este convins că tânărul este vinovat. Astfel, dezbaterile se reiau și, rând pe rând, deși la început toți cei unsprezece pledau vinovat, în cele din urmă, la o privire mai puțin subiectivă, cei doisprezece pledează pentru nevinovăția tânărului.

 

 

 

 

Comenteaza