Ediție specială EducaTIFF în cadrul Școala Altfel

Ediție specială EducaTIFF în cadrul Școala Altfel
| Foto: Arhiva

Cel mai longeviv proiect de educație cinematografică pentru elevi din România, EducaTIFF, ajunge anul acesta la a zecea aniversare. Activitățile programate în acest an încep cu ediția specială EducaTIFF – Școala Altfel, în perioada 26-30 martie, la Cinema Victoria.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În cele 5 zile de program vor fi 10 proiecții de filme educative, selectate pe diferite grupe de vârstă astfel încât elevi din toate clasele primare, de gimnaziu și de liceu să poată fi prezenți la cel puțin o proiecție. Cei mai tineri cinefili (categoria de vârstă: +6 ani) au parte de două premiere: Aventuri fără pereche / The Oddsockeaters, care va fi lansat în cinematografe doar în aprilie, și Peter Iepurașul / Peter Rabbit. Elevii din clasele mici de la școli cu predare în limba maternă sunt invitați la o proiecție specială, dublată în limba maghiară - Incredibila poveste a perei uriașe.

Pentru elevii din clasele mai mari selecția EducaTIFF - Școala Altfel include: Vara lui 1993 / Summer of `93; Pe roți / On wheels și Avril și lumea prefăcută /April and the Extraordinary World, iar pentru liceeni recomandările sunt Breaking News și Atelierul / L'atelier. Produse sau co-produse de Brazilia, Franța, Belgia, Canada, Cehia, Spania, România, Marea Britanie, Australia, SUA, Ungaria, filmele redau o varietate de perspective și idei ce invită la însuflețite discuții post-vizionare. În tradiția EducaTIFF, elevii sunt invitați, după fiecare proiecție, să participe la o discuție liberă pe tema filmului. Acestea vor fi moderate de Daniel Iftene, lector universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai", și de Raluca Bugnar, coordonator EducaTIFF.

Competiția „Tineri Critici de Film" va fi extinsă și în cadrul programului EducaTIFF - Școala Altfel. Elevii pot să-și înscrie în concurs cronicile la oricare dintre filmele vizionate, pe adresa educatiff@tiff.ro. Cele mai bine scrise trei cronici de film vor fi premiate cu câte un pachet de cărți ce au stat la baza unor filme pentru copii sau tineret.

"Programul EducaTIFF - Școala Altfel acoperă o varietate generoasă de genuri: de la comedie la SF și de la dramă la aventură, precum și o varietate de stiluri. Spre exemplu, avem animație desenată de mână, animație generată cu ajutorul computerului și o îmbinare a "live action-ului" (filmările cu actori) cu personajele animate, în cazul lui Peter Iepurașul, deci vom putea învăța împreună și despre tehnicile utilizate, nu doar despre poveștile spuse. Ne-am dorit mult să avem și un film românesc, iar Breaking News se potrivește perfect adolescenților. La fel ca și anul trecut, vom avea o proiecție dublată în limba maghiară - la filmul Incredibila poveste a perei uriașe - special pentru școlile cu predare în limba maternă", spune Raluca Bugnar, coordonator program.

Participarea la evenimentele Școala Altfel - EducaTIFFse va face pe bază de rezervare la telefon 0743.307.087 sau la adresa de email educatiff@tiff.ro. Prețul unui bilet la cinema costă 8 lei. Cadrele didactice și adulții care însoțesc grupuri de minim 5 copii beneficiază de acces gratuit.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza