Egiptul și misterele lui la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Egiptul și misterele lui la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) aduce în atenția publicului, în perioada 18 mai - 18 iunie, cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul muzeului. Exponatele alcătuiesc cea mai importantă colecție de acest tip din Transilvania.

Datorită donației făcute de Orbán Balázs la sfârșitul secolului XIX și a expediției egiptene din Ardeal de la începutul sec. al XX-lea, colecția creată poate fi admirată de toți clujenii și nu numai.

Componentele unice ale acestei expoziții vor “teleporta” fiecare vizitator în lumea misterioasă a Egiptului. Unul dintre cele mai importante exponate este reprezentat de mumia unei femei, alături de sarcofagul acesteia, realizat din lemn de cedru pictat. Mumia umană aparține unei femei, în vârstă de aproximativ 22 de ani, și este datat în epoca ptolemaică (sec. III î.Chr.). Nu se cunoaşte numele femeii. Pe capacul sarcofagului, integral pictat, se găsesc doar versuri din Cartea Morţilor. Mumia a ajuns la muzeul clujean datorită baronului Orbán Balázs, finanţatorul misiunii arheologice ardelene din perioada 1907-1909, de la Sharuna – Gamhud, campanie în timpul căreia a fost descoperită.

Această descoperire ne fac martorii unor rezultate deosebite, care au ajuns la noi datorită  proceselor de conservare, bine-cunoscute în Egipt. Exponatele prezentate în acestă expoziție reliefează diferite aspecte ce țin de sacralitatea egipteană, fiind reprezentări ale zeităților locale și a elementelor legate de cultul morților, aflate sub atenta protecție ale lui Achom - statuetă din lemn, pictată, reprezentând un șoim funerar. Această pasăre este asociată cu Sokar, zeul morții din Memphis, văzut însă și ca protector al celor care lucrau la ridicarea edificiilor funerare, a meșterilor care confecționau obiectele ritualice (obiecte ce urmau a fi depuse în morminte), sau a celor care preparau şi foloseau substanțele necesare îmbălsămării şi mumificării.

“Fiecare expoziție găzduită de muzeu reprezintă o dimensiune și o perspectivă diferită asupra incursiunii în timp. Prin aducerea în lumină a unei culturi esențiale din istoria umanității, dorim să reliefăm pasiunea pentru cunoaștere și dorința de explorarea a trecutului. Adresăm o invitație deschisă tuturor celor interesați de istorie, mitologie și cultură a Egiptului Antic să ia parte la o scurtă călătorie în timp”, afirmă Felix Marcu, director MNIT.

Această expoziție unică aduce în vizor artefacte mai puțin cunoscute publicului larg. Pe lângă “atracția principală” (mumia femeii), aici, se pot regăsi elemente decorative, statuete funerare, amulete, sau reprezentări ale zeităților egiptene. Un exemplu ar fi “Horus”, zeul protector al Egiptului, care este reprezentat în diverse ipostaze, pentru a-i reliefa parcursul și importanța avută în cultura egipteană. Începuturile acestuia sunt reprezentate prin statueta din bronz ce o întruchipează pe Isis. Conform legendei, Isis, soția lui Osiris, se refugiază în delta Nilului după ce acesta este asasinat de către Seth, acolo aducându-l pe lume pe Horus, zeul care devine protectorul Egiptului. 

În cultura egipteană, amuletele erau considerate obiecte magice, care le confereau credincioșilor puteri nebănuite. Astfel, în cadrul expoziție se regăsește și Stâlpi Djed – amulete confecționate din lut ars, smălțuit. Acestea simbolizează reconstituirea coloanei vertebrale si refacerea trupului lui Osiris. Piesă de o mare importanţă în cadrul serviciilor religioase, amuleta este însemnul emblematic al ceremoniei anuale de întregire a lui Tat, ceremonie ce comemorează moartea și reînvierea lui Osiris.

Legându-se de o întreagă istorie, și fiind în concordanță cu aceasta, exponatele aduse în vizorul vizitatorilor reușesc să reproducă o poveste mai puțin cunoscută publicului larg. Aceste descoperiri arheologice, demarate în secolul XIX, reprezintă o mare realizare în lumea istorică deoarece reușesc să aducă în vizorul publicului larg atât aspecte știute cât și curiozități despre lumea Egiptului. Expoziția este amplasată într-un spațiu de expunere ce induce o atmosferă egipteană, fiind amenajat asemenea unui interior de piramidă, pentru a conferi vizitatorilor un sentiment de autenticitate.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza