Elevii clujeni aleg „Cel mai bun film european de tineret”

Elevii clujeni aleg „Cel mai bun film european de tineret”
Elevii clujeni sunt invitați duminică, 7 mai, la cinema Victoria, pentru o zi de proiecții gratuite, la finalul căreia vor alege cel mai bun film european al anului, în cadrul evenimentului Young Audience Film Day.

Academia Europeană de Film (EFA) a nominalizat trei producții pe care le vor viziona și vota, simultan, tineri cinefili din 36 de orașe aflate în 31 de țări. Copiii cu vârste între 12 și 14 ani sunt invitați să dea note filmelor la finalul proiecțiilor, iar filmul ales de ei va câștiga trofeul Young Audience Award - Cel mai bun film european de tineret.

Selecția de filme de anul acesta îi provoacă pe participanți la un adevărat exercițiu de gândire critică. Publicul va avea de ales între:

- aventura „Goobye Berlin / Adio, Berlin!", film de ficțiune în regia unui cineast celebrat în mari festivaluri - Fatih Akin;

- documentarul elvețian „The Girl Down Loch Änzi / Fata din Änziloch", care surprinde cu candoare apariția curajului și a ideii de liberarbitru în mintea unei fete dintr-un sătuc izolat;

- animația „My Life As A Zucchini / Viața mea de Dovlecel", povestea multi-premiată a unui orfan care descoperă încrederea în sine și în oameni.

După vizionarea și votarea filmelor, reprezentanții spectatorilor din Cluj vor anunța printro transmisiune video către Erfurt, orașulgazdă din Germania, rezultatul votului național. După centralizarea rezultatelor, câștigătorul va fi anunțat într-o ceremonie transmisă în direct pe siteul yaa.europeanfilmawards.eu.

Regizorii celor trei filme au fost invitați în Erfurt pentru a aștepta rezultatul votului, iar cineastul câștigător va transmite un mesaj de mulțumire către tinerii votanți. Ceremonia de premiere va dura aproximativ 45 de minute și va începe la ora 21, ora României.

Evenimentul este deschis tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Cluj-Napoca este pentru a patra oară pe lista orașelor participante la acest proiect european interactiv, în care tinerii învață să se exprime liber și democratic - prin vot -, își extind cultura cinematografică și abilitățile media literacy, datorită discuțiilor care urmează fiecărei proiecții.

Accesul la eveniment este liber, cu condiția unei rezervări prealabile. Elevii clujeni se pot înscrie individual sau în grupuri școlare pe adresa de email raluca.bugnar@gmail.com sau la telefon 0743.307.087.

 

Comenteaza