Fabrica de Pensule se reinventează

Fabrica de Pensule se reinventează
2017 este anul reinventării celui mai mare centru de artă contemporană din Cluj-Napoca şi anume Fabrica de Pensule.

În timp ce proprietarul Fabricii, Mircea Filip, renovează clădirea şi o transformă într-una mixtă - cu spaţii pentru artişti (la parter, etajul I) şi birouri de închiriat (la etajele superioare), investiţie de 1 milion de euro - artiştii pun pe picioare un incubator de proiecte creative pentru oraş, Fab Hub, proiect câştigător la cea de a doua ediţie a concursului naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban "Urbaniada'', bugetul fiind de 65.000 de euro.

"A venit momentul renovării. Mai ales că şi normele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o impun. Toate firmele de la parter şi din curtea fabricii vor dispărea. Aici se vor muta galeriile. Mai precis, tot ceea ce înseamnă interacţiunea cu publicul. Artiştii vor folosi în continuare şi etajul I şi grădina suspendată.

Etajele superioare vor fi transformate în birouri de închiriat. Era timpul să separăm funcţiunile spaţiului şi astfel să putem vorbi şi despre profit. Stilul industrial al clădirii va fi păstrat în procesul de renovare, vrem să prezervăm cât mai mult din vechea fabrică. Procesul a început deja şi estimez că faţadele vor fi finalizate până la finele anului", a explicat proprietarul Fabricii, manager general al S.C Perom SA.

Amintim că, anul trecut, o parte din artiști au plecat din Fabrică și au înființat Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), având în componență Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. "Aproximativ 40% din suprafața spațiilor din clădirea principală a fost eliberată. Să fie clar, nimenu nu i-a dar afară. Ei au plecat", a punctat Filip.

O nouă identitate. O comunitate care generează proiecte şi dincolo de spaţiul fizic al Fabricii vor cei peste 30 de artişti rezidenţi ai celui mai mare centru de artă contemporană din Cluj-Napoca.

"Noi avem deja colaborări strânse şi de lungă durată şi cu arhitecţi, designeri, antreprenori culturali şi alţi creativi. Este momentul să ne unim şi să să ne transpunem ideile în intervenţii punctuale în oraş. Aici intervine Fab Hub", a punctat Corina Bucea, director de programe al Fabricii de Pensule.

Proiectul Fab Hub se desfășoară în trei etape pe tot parcursul anului. Astfel, în prima etapă a proiectului, trei spații sunt regândite pentru comunitatea largă: #workcafe - spațiul de lobby devine un spațiu social de lucru, întâlnire și evenimente publice; #gradinafluture, grădina comunitară de pe acoperișul Fabricii de Pensule este reactivată ca spațiu pentru evenimente; #coworkingspace - spațiul de la etajul întâi se reconfigurează ca un co-working space funcțional.

A doua etapă a proiectului, #atelieruldeidei, implică un apel de idei lansat către comunitatea artistică și de antreprenori locali (arhitectură, design, gaming, web design). Pe parcursul a trei luni, participanții vor beneficia de un program pilot de formare și dezvoltare - ateliere de lucru, cursuri, sesiuni de mentorat, peer-to-peer learning, întâlniri. Cinci dintre ideile propuse vor fi puse în practică de echipe mixte, în cadrul pavilionului #fabricadepensulePOPUP și în oraș.

A treia componentă a proiectului vizează crearea unui pavilion pop-up dintr-un container reinventat, care va fi instalat în Parcul Feroviarilor în vară. "În pavilion vom experimenta un program de intervenții pilot și evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate dezvoltate de echipele de artiști și antreprenori din #atelieruldeidei.

Pavilionul va funcționa ca un spațiu mobil în oraș în următorii ani, circulând în alte spații publice sau în curtea Fabricii de Pensule, ca un satelit al programului Fabricii de Pensule, concentrat pe zona de intersecție între artă, creativitate și reflecție urbană".

Aceste schimbări nu întrerup însă desfăşurearea programului cultural al Fabricii de Pensule pentru anul în curs.

Cele cinci spații de expoziție - Domino, Lateral ArtSpace, Superliquidato, Pilot și RAFT - au programat pentru acest an organizarea unui număr de 20 de expoziții de artă contemporană și totodată întâlnirea publicului cu artiști contemporani, prin intermediul discuțiilor și a dezbaterilor.

La începutul verii și în toamnă, când Fabrica de Pensule aniversează opt ani de activitate, evenimentele se concentrează în programul Trei Schimburi, care include vernisaje comune ale galeriilor, întâlniri, discuții, vizite în galerii și ateliere. Următoarea ediție a Trei Schimburi va avea loc pe 1 iunie.

Linia de producție, stagiunea de spectacole de la Fabrica de Pensule, aduce în fața publicului atât producții recente alte organizațiilor din Fabrică - "Ea e băiat bun", producția Asociației Colectiv A Cluj și "Parental Ctrl", o producție GroundFloor Group, cât și spectacole invitate din țară, producții independente care vorbesc despre realitățile societății contemporane.

De asememea, se reia ARTbecedar, seria de ateliere pentru copii cu vârste între 4 și 10 ani, prin care aceștia își pot dezvolta creativitatea și se pot familiariza cu câteva noțiuni care țin de ABC-ul artei contemporane. Atelierele se desfășoară sâmbăta, de două ori pe lună, între 11:00 şi 13:00.

Vor continua atelierele Learning and Unlearning, dedicate studenților și tinerilor artiști vizuali și cursurile de formare pentru cei care lucrează în domeniul cultural, cât şi tururile ghidate ale Fabricii.

Bugetul pentru implementarea programului cultural din acest an se ridică la un total de 495.000 de lei, din care 320.000 de lei de la Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, 75.000 de lei din proiectul anual Linia de producție și 100.000 de lei care revin acestui an din proiectul multiannual dezvoltat în 2017-2018, ambele cu susținerea Administrației Fondului Cultural Național.

Comenteaza