Festival-omagiu George Enescu, organizat de Academia de Muzică din Cluj

Festival-omagiu George Enescu, organizat de Academia de Muzică din Cluj
Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna organizează, în perioada 1-14 august, festivalul-școală Academia Sighișoara - Omagiu George Enescu. La eveniment participă şi cvartetul de coarde Arcadia din Cluj-Napoca.

Primele cinci concerte din acest an ale academiei se vor derula sub titulatura "Enescu în Europa" și vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, al contemporanilor săi și nu numai în Elveția, la Viena și Paris și România.

Concertul inaugural, ce va avea loc pe 1 august, de la ora 20:00, în sala barocă a Primăriei Sighișoara, poartă denumirea "Enescu și Elveția", ca un medalion cu ocazia Zilei Naționale a Confederației Elvețiene. Acesta va fi susținut de pianistul Benjamin Engeli, cvartetul Arcadia și ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger și Robert Schumann.

Marți, 2 august, violonista Adelina Oprean și pianiștii Benjamin Engeli și Anton Kernjak vor prezenta legătura dintre George Enescu și Viena prin intermediul lucrărilor compuse de George Enescu, Alexander Zemlinsky și Johannes Brahms.

Pe 3 august participanţii vor poposi în orașul iubirii, în seara "Enescu la Paris", alături de violoniștii Alexandru Gavrilovici și Sonia Vulturar, Traian Boală la violă, violoncelista Katharina Gohl Moser, Marie Trottmann la harpă și pianistul Anton Kernjak, cu lucrări compuse de George Enescu, Eugene Ysaye, Maurice Ravel, Florent Schmitt și Gabriel Faure.

"Enescu și România" este denumirea sub care se va derula concertul din seara zilei de 4 august, ce va fi susținut de Viniciu Moroianu la pian, Mioara Moroianu la vioară, Stéphane Giampellegrini la violoncel, Aurelian Băcan la clarinet și Marie Trottmann la harpă, cu lucrări compuse de George Enescu, Irina Odăgescu-țuțuianu, Aurelian Băcan și Richard Strauss.

De asemenea, în seara zilei de 5 august membrii cvartetului Arcadia, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (viola) și Zsolt Torok (violoncel) vor susține un concert în care o lucrare de George Enescu va fi alăturată compozițiilor marilor clasici: Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart.

George Enescu a susținut la Sighișoara, pe 12 decembrie 1931, alături de orchestra Societății de muzică din Sighișoara, dirijată de Victor Lekisch, un concert, interpretând fragmente din opere de Bach și Beethoven, precum și în calitate de compozitor prezentându-și "Poema română".

Comenteaza