Festivalul de Film de la New York, deschis cu Morgen şi cu "Mănuşi Roşii"

Festivalul de Film de la New York, deschis cu Morgen şi cu
Câteva sute de spectatori au asistat, în sala Walter Reade de la Lincoln Center New York, la deschiderea ediţiei a şasea a Festivalului de Film Românesc din SUA, cu peliculele Morgen - unde protagonist este un actor clujean, documentarul "Şcoala Noastră" şi pelicula "Mănuşi Roşii", care vorbeşte despre un student clujean arestat de Securitate.

Selecţia peliculelor din festival este realizată de directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Mihai Chirilov, care ocupă aceeaşi funcţie şi la festivalul de Film Românesc de la New York. Duminică este programată, la ora 13 la Walter Reade Theater, proiecţia filmului "Periferic" (2010).

Lungmetrajul "Mănuşi roşii" este semnat de Radu Gabrea şi este o adaptare a best seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlatter, care prezintă ancheta la care a fost supus un tânăr student de la Cluj, Felix Goldschimdt, de către Securitatea din România după revoluţia din 1956 din Ungaria.

În ce priveşte "Morgen", protagonist aici este actorul clujean Andras Hathazi, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Filmul "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu, jucat de clujeanul Andras Hathazi, care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

În a cincea zi de festival, la Elinor Bunin Munroe Film Center, de la 13:00, respectiv 15:00, rulează, în premieră în New York, "Kapitalism: Reţeta noastră secretă" (România - Franţa, 2010), documentarul stilizat al lui Alexandru Solomon despre câteva dintre figurile-cheie ale capitalismului românesc postdecembrist.

"Marfa şi Banii" (2001), filmul lui Cristi Puiu care a marcat naşterea Noului Cinema Românesc şi unul dintre cele mai aşteptate titluri din programul Festivalului de Film Românesc de la New York, rulează într-o proiecţie aniversară duminică la ora 15:30. El va constitui punctul de pornire pentru masa rotundă New Romanian Cinema: The Tipping Point, la care vor lua parte, ca principali invitaţi, criticii de film Jay Weissberg (Variety), Magda Mihăilescu, Scott Foundas, Director Asociat de Programare al Film Society of Lincoln Center şi Mihai Chirilov.

Festivalul de Film Românesc de la New York, ajuns în 2011 la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară in perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2011, organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Film Society of Lincoln Center, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Comenteaza