Filarmonica clujeană împlinește 60 de ani. Istoria instituţiei de cultură

Filarmonica clujeană împlinește 60 de ani. Istoria instituţiei de cultură
Filarmonica de Stat "Transilvania", una din principalele astfel de instituţii de cultură din România, împlinește astăzi 60 de ani de la înfiinţare.

Tradiția activității simfonice în Cluj datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind întreținută succesiv de asociații precum orchestra primului teatru orășenesc, înființată în 1792, Societatea de Muzică şi Cercul de Muzică.

Actuala filarmonică a fost fondată în data de 1 septembrie 1955 sub denumirea de "Filarmonica de Stat Cluj", ca o instituție artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleși sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian. Dirijor al orchestrei a fost numit reputatul Antonin Ciolan, primul concert având loc pe data de 4 decembrie 1956.

Încet, dar sigur, s-a impus ca instituţie de referinţă pe scena culturală românească

În perioada interbelică au avut loc mai multe evenimente simfonice, susținute de orchestra Operei Române din Cluj, a Teatrului Maghiar și de către o orchestră a comunității evreiești din oraș. În 1947 a existat prima încercare de a fonda o instituție de concerte, "Filarmonica Ardealul", care a supraviețuit însă doar două sezoane.

Sub bagheta maestrului Ciolan și datorită efortului tinerilor muzicieni de la Academia de Muzică din Cluj, filarmonica a devenit curând una dintre principalele promotoare ale culturii în România.

În 1966 a fost fondată și Orchestra de Cameră, sub supravegherea binecunoscutului dirijor Mircea Cristescu. În 1965, Filarmonica a organizat prima ediție a propriului său festival anual, "Toamna Muzicală Clujeană". În 1972, sub conducerea lui Sigismund Toduță, a fost fondat corul filarmonicii, condus de maestrul Dorin Pop, iar apoi de Florentin Mihăescu și Cornel Groza.

În prezent, în aşteptarea unor vremuri mai bune

Situația curentǎ a filarmonicii este dificilă, instituția neavând sediu și o sală de concerte proprie. O vreme şi-a desfăşurat activitatea în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, clădire ce nu are o acustică bună și care are o ambianța neplăcută, motiv pentru care nivelul artistic al orchestrei a fost afectat grav, fapt ce a dus cu timpul la scăderea publicului.

După numirea lui Ioan-Aurel Pop în funcţia de rector al Universității "Babeș-Bolyai" şi-a remutat activitatea în sala Auditorium Maximum de la Colegiul Academic al UBB, în aşteptarea construirii Centrului Cultural Transilvania, care ar include și o sală de concerte pentru Filarmonică. Noul sediul al filarmonicii ar urmă să fie ridicat pe locul fostei ganizoane militare, situat pe bulevardul 21 decembrie 1989, însă proiectul bate pasul pe loc de ani de zile. 

O altă problemă cu care se confruntă această instituţie de cultură este lipsa unui dirijor permanent, de doi ani încoace concertele sale fiind conduse de dirijori invitaţi.

Trei săptămâni până la noua stagiune

Stagiunea 2015-2016 a Filarmonicii de Stat "Transilvania" va începe în data de 18 septembrie, de la ora 19:00, cu un Concert Simfonic. În cadrul lui Orchestra Simfonică va fi dirijată de Vladimir Lungu, iar pe scena Colegiului Academic va urca și pianistul Sorin Petrescu, pentru a interpreta Concertul nr. 3 pentru pian, de Beethoven.

Celelalte lucrări ce vor fi interpretate în primul concert din stagiune sunt Uvertura la opera "Forța destinului", de Verdi și Simfonia a 5-a, de Beethoven.

Comenteaza