Ghenie a vândut două tablouri. Cu ce sumă au fost cumpărate

Ghenie a vândut două tablouri. Cu ce sumă au fost cumpărate
| Foto: artmark.ro

Două tablouri semnate de Adrian Ghenie au fost vândute, marți seara, la licitaţia de artă postbelică şi contemporană organizată la Bucureşti.

Lucrarea "Untitled" a pictorului Adrian Ghenie a fost adjudecată, marţi seara, la preţul de 105.000 de euro, la licitaţia de artă postbelică şi contemporană organizată de Artmark în Capitală, iar tabloul "Anemone" a fost vândut cu 24.000 de euro. Tabloul "Untitled" a fost estimat la 35.000 - 55.000 de euro, iar lucrarea "Anemone", la 3.000 - 5.000 de euro.

Printre lucrările adjudecate la preţuri ridicate s-au mai numărat: "Umbre negre" de Ion Ţuculescu - la 30.000 de euro, "Grădină" de Horia Bernea - 26.000, "Clovn cu coroană" şi "Două rodii" de Ştefan Câlţia - la 20.000, respectiv 12.000 de euro, "Les chats de la discorde" de Georges Mazilu - 13.000, "Structuri" de Hans Mattis Teutsch - 12.000, "Trei siluete" de Sabin Bălaşa - 11.000, "Peisaj veneţian" de Corneliu Baba şi "Baroque" de Gheorghe Fikl - fiecare la 10.000 de euro. Sesiunea a avut vânzări totale de 578.175 de euro, cu o rată de adjudecare de 82%.

Adrian Ghenie, absolvent de Arte la Cluj

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană. Artistul român a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani.

În 2014, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, la Londra, lucrarea acestuia "The Fake Rothko" fiind adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea "The Fake Rothko" era la momentul respectiv de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul "Georges Pompidou". Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Comenteaza