Gone Wild, documentarul despre caii sălbăticiți din Letea, proiectat la Cinema Dacia

Gone Wild, documentarul despre caii sălbăticiți din Letea, proiectat la Cinema Dacia
Filmul documentar “Gone Wild”, în regia lui Dan Curean, deschide programul "Proiecțiilor Docuart" la Cinema Dacia din Cluj-Napoca. Proiecţia va avea loc luni, 1 august 2016, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

Producția lui Dan Curean arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici. Viața lor tumultoasă este văzută prin ochii tânărului localnic Ivan, un băiat caracterizat în mod special prin conexiunea specială pe care o stabilește cu necuvântătoarele. În goana lor spre supraviețuire, caii sălbatici ajung să distrugă, însă, zone protejate ale Deltei, fapt ce determină apariția unor discuții aprinse între activiști și autoritățile locale care își doresc exterminarea animalelor.

"Stările pe care le trăiești așteptând caii să apară ore în șir, în liniște, ascuns să nu fi văzut, nu pot fi descrise în cuvinte. Asta am încercat în film, să provoc și spectatorului emoțiile și stările pe care le-am trăit și eu acolo în pustietatea grindului Letea", spune regizorul despre filmul său apărut în 2012.

Cu privire la efectele acestui film, Dan Curean afirmă: "Scandalul provocat de încercarea de abatorizare a cailor a provocat o foarte puternică reacție a opiniei publice care a forțat cumva autoritățile să conștientizeze că acești cai există și că și ei sunt parte a vieții salbatice din Deltă, alături de celelalte vietăți sălbatice protejate. Filmul a avut un aport important la aflarea acestei povești fascinante atât de către cei în măsura să ia decizii, cât și de publicul larg. După o proiecție a filmului am auzit în spatele meu doi tineri spunând: "gata ne-am hotărât, nu mai mergem la mare la Vama Veche, mergem în vacanță la Letea să vedem caii sălbatici". Astfel, cred că a contribuit cumva și la formarea și crearea unui nou brand al Deltei, cel al cailor sălbatici".

Dan Curean este om de televiziune și regizor. Este director de imagine și producător/realizator la Televiziunea Publica, studioul regional Cluj. Face parte din colectivul de cadre didactice de la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj

Comenteaza