Ianuarie plin de spectacole premiate, la Teatrul Naţional. Programul complet

Ianuarie plin de spectacole premiate, la Teatrul Naţional. Programul complet
Luna ianuarie aduce pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca nu mai puţin de 18 spectacole, o parte dintre ele premiate la diverse festivaluri de profil.

Stagiunea din acest an începe cu o săptămână plină de spectacole, Sala Mare şi Studioul Euphorion urmând să găzduiască din 6 până în 11 ianuarie reprezentaţii zilnice.

Marţi, 6 ianuarie, este programat spectacolul-concert "Insula", de Ada Milea, modelat după povestea personajului lui Gellu Naum, Robinson. Cu o distribuţie din care fac parte actori premiaţi sau nominalizaţi la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier", printre care se numără Irina Wintze, Adriana Băilescu, Romina Merei, Ramona Dumitrean, Anca Hanu şi Cristian Grosu, reprezentaţia va avea loc în Sala Mare.

În ziua următoare pasionaţii de teatru vor putea asista la reprezentaţia Alinei Nelega, "În trafic", recompensată cu premiul pentru „cea mai bună piesă românească a anului 2013" la Galele UNITER din 2014.

Joi este timpul să fie redescoperită copilăria teatrului românesc, odată cu un alt spectacol multipremiat: "Sânziana şi Pepelea" de Vasile Alecsandri, în regia cunoscutului Alexandru Dabija. Clujenii îi vor putea urmări vineri pe Cornel Răileanu, Sorin Misirianţu şi Adriana Băilescu, cum pun în scenă o "Cerere în căsătorie". Scrisă de A. P. Cehov, piesa este montată de unul dintre actorii din distribuţie, Sorin Misirianţu.

Weekendul îi aşteaptă pe vizitatorii Teatrului Naţional Cluj cu "Bolnavul închipuit" de Molière, una dintre cele mai vechi şi mai apreciate piese ale acestei instituţii de cultură. Regizat de Sanda Manu, spectacolul se bucură de o distribuţie de excepţie, compusă din Anton Tauf, Melania Ursu, Cristina Pardanschi, Cornel Răileanu, Adrian Cucu, Irina Wintze, Ovidiu Crişan, Anca Hanu, Adriana Băilescu, Angelica Nicoară, Emanuel Petran, Dan Chiorean, Dragoş Pop, Ionuţ Caras şi Radu Lărgeanu.

Duminică este programată monodrama "Amalia respiră adânc", de Alina Nelega, piesă care i-a adus Ancăi Hanu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea şi cel pentru cea mai bună actriță în rol principal la cea de-a patra ediţii a Întânirilor Internaţionale de la Cluj.

După o pauză de o zi, actorii teatrului revin în lumina reflectoarelor în data de 13 ianuarie, pentru a pune în scenă cea mai faimoasă lucrare a lui George Tabori, farsa antinazistă "Mein Kampf".

Miercuri urmează să fie jucată o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist, intitulată "Spectatorul condamnat la moarte". Montată de Răzvan Mureşan, piesa lui Matei Vişniec este adusă la viaţă de Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru şi Silvius Iorga.

În sâmbăta de la mijlocul lunii este pregătită punerea în scenă a spectacolului "Elling" de Axel Hellstenius, o adaptare a romanului "Fraţi de sânge" de Ingvar Ambjomsen, iar duminică urmează "Zeul măcelului", de Yasmina Reza, piesă ce a stat la baza filmului lui Roman Polanski, "Carnage".

Stagiunea continuă marţi, 20 ianuarie, cu "Idiotul", după F.M. Dostoievski. Montat de Anna Stigsgaard, celebrul spectacol este jucat de Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Miriam Cuibus, Anca Hanu, Romina Merei, Petre Băcioiu, Matei Rotaru şi Silvius Iorga/ Cristian Grosu.

În data de 22 ianuarie este rândul să fie readusă în lumină piesa "Ce nemaipomenită aiureală!" de Eugène Ionesco, câştigătoarea Marelui Premiu al Juriului la Festivalul Comediei Româneşti. Vinerea din 23 ianuarie îi prinde în prim plan pe Sorin Misirianţu, Dan Chiorean şi Ruslan Bârlea, protagoniştii spectacolului "Artă", de Yasmina Reza. Săptămâna se încheie cu clasica "O noapte furtunoasă" a lui Ion Luca Caragiale, înviată de Ovidiu Crişan, Romina Merei şi Lucia-Wanda Toma.

După o nouă pauză de o zi, sfârşitul lui ianuarie aduce în faţa pasionaţilor de teatru spectacole zilnice, de marţi, 27, până joi, 29, urmând ca ultima zi din lună să găzduiască încă o reprezentaţie.

Astfel, săptămâna începe cu renumitul "Hamlet" al lui W. Shakespeare, regizat de Roberto Bacci, cu Cristian Grosu în rol principal. În continuare va avea loc one-woman show-ul comic "Declaraţie", de Tudor Muşatescu, în care actriţa Elena Ivanca interpretează patru personaje feminine construite în detaliu şi elaborate cu scrupulozitate. De asemenea, cei cărora nu li s-a epuizat spiritul Crăciunului vor putea asculta joi "Cântecele de iarnă pentru toate anotimpurile" interpretate de Ada Milea.

La final, clujenii sunt aşteptaţi în 31 ianuarie cu reputatul "Clovni extratereştri", spectacol scris şi regizat de Eli Simonprofesor în Arta actorului la Universiy of California Irvine şi director artistic al New Swan Shakespeare Festival.

Comenteaza