Încă un motiv de sărbătoare la Cluj. 75.000 lei pentru Ziua Unirii Principatelor Române

Încă un motiv de sărbătoare la Cluj. 75.000 lei pentru Ziua Unirii Principatelor Române
În anul Centenarului, municipalitatea clujeană alocă 75.000 de lei, bani de la bugetul local pentru 2018, pentru organizarea evenimentului "24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române".

"În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante oraşe din Europa în ceea ce priveşte evenimenetele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internaţională precum: TIFF, Untold, Jazz in the Park, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, municipiul nostru a ridicat standardele acestui tip de activităţi. Odată intraţi în anul Centenarului Marii Uniri ne dorim să marcăm cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an.

Aşadar, ziua de 24 ianuarie reprezintă un element de referinţă marcat în toată ţara, un moment deosebit de bucurie şi sărbătoare pentru români şi clujeni deopotrivă, aceştia şi-au făcut un obicei frumos în a petrece, împreună cu cei dragi, în pieţele tradiţionale din centrul oraşului.

În fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române, este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, dar şi prin ample acţiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Ţara Românească.

În acest an dorim ca prin evenimentele pe care le vom organiza pentru această manifestare să celebrăm cum se cuvinte Anul Centenarului Marii Uniri", se arată în proiectul de HCL ce va ajunge pe masa consilierilor locali în 17 ianuarie 2018.

Din cei 75.000 de lei, suma de 55.000 de lei va fi cheltuită pentru prestaţiile artiştilor (onorariu, cazare, masă, transport), 10.000 de lei pentru costurile pentru scenă, sonorizare şi lumini şi 10.000 de lei pentru promovarea evenimentului.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Comenteaza