Încep la Cluj "Nopțile lecturii". Programul evenimentului

Încep la Cluj "Nopțile lecturii".  Programul evenimentului
| Foto: Institutul Cultural Francez

Evenimentele se vor desfăşura online în 21 și 22 ianuarie, în organizarea Institutului Francez din România. Vor fi organizate ateliere, mese rotunde, concursuri și întâlniri cu scriitori.

Lectura va fi sărbătorită în toate formele ei, la Cluj, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. 

La Cluj-Napoca, "Nopțile Lecturii" îi poartă pe cei mari dincolo de stelele lui Van Gogh, sub îndrumarea scriitoarei Marianne Jaeglé. Cartea sa "Vincent asasinat" prezintă ultimii doi ani din viaţa pictorului Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a pus capăt zilelor. Marianne Jaeglé va discuta joi 21 ianuarie, ora 19, live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca cu traducătoarea cărţii sale în limba română, Sînziana Manta şi cu scriitoarea Laura T. Ilea, moderatoarea dezbaterii.

În 22 ianuarie, publicul tânăr este așteptat la întâlnire cu două ateliere online de povești de iarnă animate de Adrian Barbu, ilustrator, respectiv de Luiza Rus, responsabila mediatecii Institutului Francez la Cluj-Napoca.

Evenimentele se vor desfăşura online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectură, indiferent de locul în care se află sau de orașul în care au loc „Nopțile Lecturii”. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat pe pagina de Facebook a Institutului.

Astfel, România participă la cea de-a 5-a ediţie a evenimentului global „Les Nuits de la lecture”, organizat de Ministerul francez al Culturii, în întreaga lume. Din 2017, „Les Nuits de la lecture”/„Nopțile Lecturii” sunt momente unice în care se celebrează pe tot globul, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni, dar şi un mod de a regândi, de a reevalua lumea în care trăim – de aici şi tema principală a acestei ediţii „Să recitim lumea”.  

 

Comenteaza