Începe Festivalul de Muzică şi Dans Popular Maghiar. Ce vă aşteaptă

Începe Festivalul de Muzică şi Dans Popular Maghiar. Ce vă aşteaptă
Casa de Cultură a Studenţilor va găzdui vineri şi sâmbătă cea de-a XI-a ediţie a Festivalului de Muzică şi Dans Popular Maghiar.

Evenimentul, la care şi-au anunţat prezenţa peste 300 de participanţi, are ca scop cercetarea, transmiterea şi promovarea valorilor culturale ale satelor din diferitele zone ale Ardealului.

În acest sens, la festival au fost invitate Ansamblul Secuiesc Harghita din Miercurea-Ciuc, ansamblurile Bogáncs, Szarkaláb, Ördögtérgye, Ördögtérgye Utánpótlás şi Zurboló, din Cluj-Napoca, Kalotaszeg din zona Cluj-Huedin, Kaláka din Gherla, Cuháré din Szeged, Ungaria, precum şi dansatori vârstnici din zonele etnografice Ghimeş, Câmpia Transilvaniei, Călata şi Bihor.

Manifestarea va debuta vineri de la ora 19:00 cu evoluţia ansamblului Ördögtérgye, care va prezenta spectacolul folcloric „Gânduri despre strămoşi... Ghimeş".

Sâmbătă, de la ora 10:00, clujenii vor fi întâmpinaţi cu reprezentaţia piesei "János Vitéz", un program de joacă şi dansuri populare pentru copii, activităţi meşteşugăreşti tradiţionale şi o expoziţie şi târg de produse meşteşugăreşti. În continuare, de la ora 17:00, va avea loc o prezentare de modă cu piese vestimentare de inspiraţie folclorică.

Punctul culminant al evenimentului va fi atins la ora 19:00, cu spectacolul de gală al ansamblurilor şi formaţiilor prezente, iar evenimentul se va încheia doar în zorii zilei de duminică, după tradiţionalul joc la şură, în acompaniamentul tarafurilor Kedves din Miercurea-Ciuc, Harmadik din Gherla şi Cristuru Secuiesc, Zerkula din Ghimeş, Kaszaj din Odorheiu Secuiesc şi Csereklye din zona Ciucului.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, împreună cu Asociaţia Ördögtérgye.

Comenteaza