INTERVIU. Peste 1.000 "mini-cinefili" vor participa la EducaTIFF 2014. Ce surprize îi aşteaptă

INTERVIU. Peste 1.000
EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică pentru copii, se va desfășura în perioada 30 mai - 4 iunie, la Cluj-Napoca. Un spectacol Cinepiano avându-i ca protagonişti pe Charlie Chaplin, Stan și Bran, o lecţie de actorie cu un adolescent, un atelier de animaţie şi şase lungmetraje premiate internaţional vor fi momentele cheie ale ediţiei din acest an.

Ziua de Cluj a stat de vorbă cu Ramona Şărbu, EducaTIFF Coordinator, şi vă prezintă în detaliu surprizele ce îi aşteaptă pe micii cinefili în cadrul TIFF 2014.

Câţi copii vor participa anul acesta la EducaTIFF şi de unde provin ei?

Până în acest moment, s-au înscris aproximativ 1.000 de participanți, de la școlile și liceele din Cluj-Napoca. Ne așteptăm, însă, ca pe ultima sută de metri să crească numărul. Ca și la edițiile anterioare, am lansat invitația participării la EducaTIFF și către școlile speciale pentru copii defavorizați, școlile pentru copiii cu deficiențe, centrelor de plasament, asociațiilor care se ocupă de copiii bolnavi. Sperăm să-i avem alături și anul acesta.

Ce vârste au copiii?

Programul EducaTIFF este recomandat elevilor din clasele II-XII, dar la această ediție ne așteptăm să avem mai mulți copii de 6-15 ani, întrucât avem în program cele două evenimente speciale: Cinepiano, proiecție de film mut cu acompaniament live la pian (1 iunie, ora 11.00, Cinema „Florin Piersic"), și atelierul de improvizat cu instrumente muzicale mici, susținut de trupa poloneză Small Instruments (31 mai, ora 14:00, Castelul Banffy). Ambele evenimente sunt destinate copiilor cu vârsta de 6+ ani. La aceste evenimente speciale se adaugă și ateliere de animație, ce vor avea loc în perioada 5-8 iunie și sunt prevăzute pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani.

Cât de greu este să lucrezi cu copiii şi la ce fel de proiecte din cadrul EducaTIFF sunt cel mai receptivi?

Lucrul cu cei mici este solicitant, dar extrem de plăcut. Până acum, participanții la EducaTIFF au reacționat surprinzător de bine la toate activitățile: au avut dezinvoltura de a discuta cu invitații noștri pe subiectul filmelor vizionate, au avut dorința de a se implica în desfășurarea seminariilor de critică de film și a lectiilor de cinema. Cel mai mult, însă, elevii au fost atrași de atelierele de film. Anul acesta am pregatit o serie de patru ateliere de animație, la care mai avem câteva locuri disponibile în zilele de 7 și 8 iunie, dedicate în special familiilor. Aceste activități vor avea loc la Muzeul de Artă, în intervalul orar 10:00 - 15:00. Accesul este gratuit, dar doar pe bază de înscriere, la adresa de email educatiff@tiff.ro sau la numarul de telefon 0742.302.230.

Cum se va desfășura atelierul de animație?

La atelierele de animație copiii participanți vor avea plăcerea de a cunoaște și lucra cu doi dintre regizorii foarte talentați ai noii generații, Cecilia Felmeri și Ion Arama. Împreună cu cei doi traineri, ei vor păși în lumea magică a filmului de animație, vor învăța conceptele de bază, vor construi scurte povești și personaje și le vor da viață cu tehnica stop-motion.

Cecilia Felmeri a absolvit Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapienţia din Cluj-Napoca, a urmat cursurile unui masterat în Arta regiei de film la UNATC Bucureşti, fiind în prezent Preparator Universitar la Universitatea Sapienţia - Facultatea de Ştiinţe și Arte, Catedra Film, Fotografie, Media. Din creaţiile artistice ale regizoarei se numără filmele de animaţie: Minute infinite/ Végtelen percek (2011), Mátyás, Mátyás/ Matei, Matei (2010), Pentru Lucia/ Ugyanarra a Lúciára (2006), Povestiri de un minut/ Egypercesek (2006), Uciderea mieilor (2005), cu care Cecilia Felmeri a participat la numeroase festivaluri de film, naţionale şi internationale.

Ion Aramă a absolvit Facultatea de Regie Film la UNATC Bucureşti, a participat la workshop-urile de animaţie Animation Worksheep - Festivalul Internaţional de Film de Animaţie - Anim'est (2011), "Timing şi spacing în animaţie" Festivalul Internaţional de Film de Animaţie - Anim'est (2010), "Alege viaţa fără risc" - ARTIStudio și UNICEF Moldova.
Ion Aramă are experienţă în grafica, animaţie şi ilustraţie jocuri educative pentru copii.

Există și subiecte mai sensibile pe care le abordați în cadrul programului? Care ar fi acestea și cum anume "le împachetați" ca să fie pe înțelesul celor mici?

De regulă, subiectele sensibile sunt abordate în unele filme din program, special alese pentru festival, pentru a le scoate copiilor în față situatii asemănătoare celor din viață, pe care să le analizeze și pe marginea cărora să inițieze o dezbatere. E mult mai ușor să vorbești despre un personaj de film decât despre un caz real.

Cred că momentul cheie va fi lecția de actorie cu protagonistul din filmul Regret!. Cum anume va fi structurată lecția și de ce ați ales să-l aduceți la TIFF?

Lecția de actorie este un eveniment special, într-adevăr, o întâlnire cu un adolescent devenit vedetă de cinema. Stefan Collier le va împartăși copiilor experiența lui de actor, de copil actor devenit vedetă. Ei vor afla de la cineva de vârsta lor mai multe despre producția filmului Regret!, poate și secrete de pe platoul de filmare; vor afla care sunt provocările, dar și dificultățile acestei meserii începute la o vârstă fragedă, iar cei interesați să urmeze o carieră în domeniu vor primi diverse recomandări concrete. Întâlnirea va avea loc pe 1 iunie, după proiecția filmului, ce va avea loc cu începere de la ora 12:30, la Cinema Victoria. Atelierul se va ține la Muzeul de Artă, de la ora 15:00

Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri - persoană de contact Gabriela Manolache, Coordonator proiect Cluj: email educatiff@tiff.ro, telefon 0742.302.230.

Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact.

Citeşte mai multe despre evenimente EducaTIFF 2014 AICI.

Comenteaza