Între Bizanţ, epoca jazz-ului şi "cu cheia la gât", la Gala tinerilor designeri de modă clujeni FOTO / VIDEO

Între Bizanţ, epoca jazz-ului şi
Arta bizantină, epoca jazz-ului, folclorul, dar şi generaţia celor care au crescut "cu cheia la gât" s-au numărat printre sursele de inspiraţie pentru absolvenţil secţiei de Modă - Design Vestimentar de la Universitatea de Artă şi Deisgn din Cluj. Tinerii şi-au prezentat colecţiile într-o gală specială.
">

Colecţia de modă "Cu cheia la gât", a tinerei absolvente Alina Morar, s-a numărat printre cele care au atras atenţia audienţei şi specialiştilor la cea de-a XIX-a ediţie a Galei UAD Fashion Design de la Cluj, desfăşurată sâmbătă seară la Grand Hotel Italia. Creatoarea colecţiei a primit nu mai puţin de trei premii din partea a diferiţi parteneri şi sponsori ai evenimentului, specializaţi în modă sau care au apelat la un juriu din care au făcut parte specialişti în design vestimentar.

Personajul-concept al colecţiei amintite "conturează tipologia tânărului din mileniul III, care este într-o continuă căutare a identităţii" şi face referire la "experienţele celor care au crescut cu cheia la gât în perioada regimului comunist şi care acum trebuie să se adapteze la lifestyle-ul actual", după cum mărturiseşte artista, în caietul de prezentare al colecţiilor. Ceolecţia tinerei stârneşte şi imaginaţia vizavi de cum ar trebui să arate o uniformă în 2013, încât să fie pe placul celor care o poartă.

Răspunsul tinerei creatoare constă în ţinute ce oferă, cel puţin în privinţa unei uniforme, o combinaţie îndrăzneaţă de sobrietate şi non-conformism, alcătuite din două sau chiar mai multe piese, în culori alb-negru, cu diferite desene, imprimate prin digital print, print serigrafic şi print transfer. Prezentarea colecţiei a fost acompaniată de două melodii inspirat alese, una din "epoca de aur" şi alta hip-hop cu trimitere la tinerii de ieri şi de azi, ambele în română, sporind impactul momentului. 

Ligia Tarcea, o altă absolventă, a propus o colecţie inspirată de arta bizantină, luând ca reper principal cupola, încercând o deconstrucție și reconstrucție a acesteia. Tânăra creatoare, care a fost şi ea premiată în cadrul galei, a insistat pe suprafeţele realizate manual, texturile lor amintind de mozaicurile din vechile biserici bizantine. Intitulată "Golden Age", colecția a utilizat în special culoarea galben şi a oferit o mostră de rafinament şi strălucire, deloc agresivă.  

Daniel Oarcăș a încercat să aducă în actualitate, sub formă vestimantară, epoca jazz-ului, într-o manieră tinerească, îmbinând eleganţa cu sobrietatea dar şi cu non-conformismul, într-o colecţie ce a îmbinat eleganţa, cu non-conformismul şi sobrietatea. 

Între alte colecţii care au primit diverse premii (au fost premiate colecţiile de la nivel licenţă) în cadrul Galei se mai numără "Ecce Homo", a lui Cătălin Vălean, care oferă o explorare a modei contemporane "între spiritualitate şi neo-punk","Evoluţia conceptului de brand" - Inga Brăgaru, "Ghetto superstar" - Ancuţa Sârcă, care a propus o abordare jucăuşă, în acelaşi timp îndrăzneaţă, trans-sexuală a îmbrăcămintei, respectiv colecţia Imolei Toth, inspirată de arta rococo şi în special de stilul "Marie Antoinette". 

Dintre colecţiile absolvenţilor de la licenţă, Au mai atras atenţia şi colecţii precum "Colecţionarul (Insectar)", a Ancăi Belbe, colecţia Andreei Castrase, inspirată de nuvela "Unul, nici unul şi o sută de mii" a lui Luigii Pirandello, "Măriuca Popii", de Flavia Daroczi şi "Meltin'Pot", de Ana-Maria Gal.

Numeroase colecţii au fost realizate cu sprijinul a diferite companii, în special Jolidon, partener de tradiţie al secţiei de Design Vestimentar a universităţii clujene, respectiv cu cel al Atelierelor UAD.

Prezentatoarea Galei UAD Fashion Design, lectorul universitar Elena Basso Stănescu a subliniat că este pentru prima dată când gala nu mai e un examen. În acest an au absolvit secţia de Design Vestimentar a UAD Cluj-Napoca 44 de studenţi, la nivel licenţă şi master. În cadrul galei şi-au prezentat colecţiile 25 de absolvenţi - 21 de la nivel licenţă, 4 de la masterat. Alte colecţii vor putea fi văzute la Expoziţia absolvenţilor UAD, care se deschide mâine de la ora 18, la Expo Transilvania, iar altele vor fi prezentate direct în faţa Comisiei de examninare. 

Elena Basso Stănescu, care i-a coordonat pe realizatorii colecţiilor, împreună cu preparatorul universitar Lucian Broscăţean, la nivel licenţă, respectiv alături de lectorul universitar Anca Pia Rusan, la masterat, a asigurat că selecţia colecţiilor din cadrul galei s-a făcut în mod riguros, cum s-a întâmplat şi cu cea a lucrărilor absolvenţilor de la toate secţiile UAD Cluj, pentru Expoziţia absolvenţilor.

În cadrul evenimentului mai mulţi parteneri ai UAD Cluj au acordat în general câte unul sau două premii tinerilor absolvenţi pe care i-au remarcat. Premiile au constat fie în produse, gen maşină de cusut, asigurarea prezenţei în cadrul unor saloane de modă, respectiv în cadrul unui concept-store.

Unul din organizatorii Galei, Matei Miko, a premiat 12 absolvenţi, cu promovarea în cadrul unui eveniment de modă de pe litoral, respectiv prezenţa în cadrul unui spectacol ce urmează să fie difuzat de postul Fashion TV. Au mai primit distincţii şi două dintre modelele agenţiei Transilvania Fashion - de unde provin tinerii şi tinerele care au prezentat colecţiile, respectiv editorialistul ZIUA de CLuj, Octavian Hoandră.

Gala UAD Fashion Design este organizată anual de UAD Cluj, la fel ca Expoziţia Absolvenţilor, ce va fi vernisată mâine, duminică, de la ora 18, la Expo Transilvania.

Comenteaza