Istoria artei fotografice, în ilustraţii de epocă

Istoria artei fotografice, în ilustraţii de epocă
Aparate foto “cu burduf”, fotografii de secol XIX-XX cu nobili, diferite grupuri politice sau civice, tineri căsătoriţi şi copii se regăsesc în expoziţia “Memoria imaginilor - Aspecte cotidiene în clişee şi fotografii din secolele XIX-XX”.

Expoziţia, organizată de Muzeul de Istorie al Transilvaniei, este deschisă în intervalul iulie - septembrie la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" (BJOG) din Cluj-Napoca. Între exponate se numără şi o fotografie de mari dimensiuni cu Teodor Mihali, primar al Clujului în perioada interbelică, în 1926, respectiv între 1927 - 1935, dar şi un album fotografic ce a aparţinut familiei memorandistului Ion Raţiu. Foarte multe fotografii sunt de dimensiuni mici, între persoanje numărându-se copii, tineri căsătoriţi, grupuri de ofiţeri, bărbaţi şi doamne "bine". Pe poze sunt marcate numele autorului şi localitatea, fie că este vorba de Cluj, Odorheiu Secuiesc, Arad sau Bucureşti. O parte din ilustraţiile expuse reprezintă reproduceri după cele peste 1.500 de clişee pe sticlă de la intersecţia secolelor XIX - XX ce au aparţinut fotografului Veress Ferenc, de care dispune Muzeul de Istorie clujean.

Acestea înfăţişează personaje din Cluj, reprezentanţi ai unor familii nobiliare cunoscute, între care Banffy şi Bethlen, dar şi peisaje din municipiu, ce oferă o imagine a amenajării urbanistice şi arhitecturale din epocă. În expoziţie, care include şi câteva aparate fotografice vechi, dintre care două "cu burduf", sunt inserate şi texte cu privire la istoricul artei fotografice dar şi la exponatele care pot fi văzute. La plecare vizitatorii au ocazia de a achiţiona şi ilustraţii cu Clujul vechi. Expoziţia este deschisă la sediul central al BJOG până în luna septembrie.

 

 

Comenteaza