Foto Jazz in the Park, la Pata Rât şi în Parcul Central. Care sunt câştigătorii concursului internaţional

Jazz in the Park, la Pata Rât şi în Parcul Central. Care sunt câştigătorii concursului internaţional

După concerte cu artişti de renume la Opera Maghiară şi în curtea Muzeului de Artă, plus Concursul Internaţional de pe plaja Grigorescu şi show-urile stradale din centrul oraşului, Jazz in the Park 2018 se mută la Pata Rât şi în Parcul Central.

Juan de Marcos Afro Cuban All Stars a deschis festivalul cu un concert sold-out la Opera Maghiară. Finalul de săptămână a revenit artiştilor ce au urcat pe scena de la Muzeul de Artă - Alfa Mist (steaua în ascensiune a jazz-ului londonez), Sona Jobarteh (prima femeie care cântă la Kora) şi Richard Bona, iar săptămâna începe cu MUSEcology – byron, Lucia și Silent Strike. Marți va avea loc concertul Soweto Kinch, iar miercuri pianistul elvețian Nik Bartsch’s Ronin pune artele marțiale (aikido) pe ritmuri muzicale.

Tot în weekend, în cadrul Jazz in the Park a avut loc şi International Jazz in the Park Competition. Zeci de trupe din ţară şi străinătate, aflate la început de drum, au evoluat pe scena amenajată pe malul Someşului, în zona plajei Grigorescu. Câştigătorii sunt: FrankieZ Experiment (NL-RO): 2.000 de euro + concert la Jazz in the Park 2019, Ákos Fekecs Project (HU): 1.000 de euro şi Lucía Rey Trío (ES): 600 de euro.

Pata Rât (marți, 26 iunie)

A șasea zi de festival e dedicată concertelor de la Pata Rât - cu magicianul țambalului, Mihai Mihalache Band, JazzyBIT și Taraful lui Siminic - dar și concertului de la Muzeu cu Soweto Kinch. Pentru persoanele care vor să ajungă în Pata Rât organizatorii pun la dispoziție, în colaborare cu Compania de Transport Public, autobuze care vor circula din 20 în 20 de minute, începând cu ora 17:40, cu plecare din stația CTP de la Cinema Florin Piersic. La întoarcere autobuzele vor circula până după 23:00 și vor opri în stația Mareșal Constantin Prezan, înainte de sensul giratoriu din Mărăști.

Parcul Central (de joi, 28 iunie și până duminică 1 iulie)

De joi, 28 iunie, până duminică, 1 iulie, Parcul Central va fi animat de patru scene pe care vor cânta artiști precum Nouvelle Vague, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Fanfare Ciocârlia, Gallowstreet, Mop Mop, Karpov not Kasparov. La miez de noapte va fi activă scena România 100 care face o trecere în revistă a ultimilor 100 de ani de muzică românească.

Colin’s Gastro Pub (22-24 iunie, 28 iunie - 1 iulie)

După concertele de pe malul Someșului și din parc, distracția se mută la Colin’s, la un jam session cu artiști și public.

Fondul Jazz in the Park

Obiectivul Fondului Jazz in the Park 2018 este să strângă 30.000 de euro, bani obținuți din bilete neobligatorii la festival. Numărul de proiecte care va fi finanțat depinde de nivelul de implicare al comunității și de sumele strânse, dar indiferent de câți bani se vor strânge organizatorii își asumă să susțină cel puțin trei proiecte. Proiectele selectate vin din mai multe domenii artistice - grafică, arhitectură, fotografie, muzică - și propun abordări experimentale ale artei.

Primele trei proiecte care s-au remarcat și vor primi în mod cert finanțare sunt:

  • Fata Știmei Apelor este un roman grafic care explorează conflictul dintre progresul tehnologic și natură. Banda desenată artistică este plină de aventură, dinamism și elemente fantastice, iar aici apar personaje și motive din basmele est-europene.
  • deCluj este o colecție inedită de planșe machetabile: proiectul ne invită să descoperim arhitectura Clujului prin joacă, construind clădiri din hârtie ușor de asamblat, indiferent de vârstă sau îndemânare. Un "altfel” de ghid urban, care contribui​e​ la conturarea și completarea unei imagini contemporane asupra patrimoniului multicultural al Clujului.
  • An Almost Political Diary e o carte de artist a Luciei Mărneanu, un colaj la granița dintre "political cartoon" și jurnal grafic, inspirat din notațiile răsfirate pe marginea agendelor personale. Lucia cartografiază surplusul informațional cu care ne confruntăm într-o țesătură de observații fugitive, tatonând repetitiv posibile concluzii în jurul unor teme ca absurdul; locarea și dislocarea; sensul și lipsa sensului; haosul informațional și sfârșitul istoriei.

Cu mare încredere în publicul festivalului, organizatorii Jazz in the Park speră să strângă 30.000 de euro și să transforme în realitate și următoarele trei proiecte care au convins juriul.

  • "Générique" Interactiv constă în producția unui concert influențat de jazz și muzică electronică într-un spațiu care funcționează nu doar ca scenă, ci ca un spațiu de instalație sonoră interactivă.
  • Illustrated Facts About Transylvania este o carte de ilustraţii despre Transilvania, un ghid al turistului modern. O carte suvenir, ilustrată pe baza curiozităților despre Transilvania, o combinație între moștenirea istorică și culturală cu stilul de viață autentic, presărat cu mituri, superstiții și umor.
  • Fotopia Collective reprezintă o serie de evenimente dedicate fotografiei documentare, ce reunesc la Cluj cei mai importanți fotografi documentarişti din România și din străinătate, printr-o serie de expoziții, proiecții, dezbateri, ateliere și evenimente speciale.

Juriul a fost format din Rarița Zbranca - facilitator cultural, reprezentant al Centrului Cultural Clujean și cofondator al organizației culturale AltArt, Daniela Maier - arhitect, Claudia Oprescu - expert relații comunitare în BCR, Cristina Beligăr - jurnalist, Paul Bucoveșan - art director, Meda Corovei - director financiar Jazz in the Park.

Comenteaza