"Jazz Is Classic". Un concert în stilul anilor '50, la Academia de Muzică din Cluj

Violonistul Cornel Bucșa şi Bigg Dimm A’Band Chamber Orchestra propun un concert în stilul anilor ’50, perioada în care au fost realizate înregistrările legendare din seria „Charlie Parker with Strings”.

Asemenea marelui saxofonist american, Bucșa sugerează integrarea improvizației spectaculoase a stilului bebop în bogăția orchestrației pentru ansamblu de coarde cu o sonoritate asemănătoare muzicii de film. "Jazz is Classic" în varianta lui Bucșa propune o formulă de cvintet cu tânărul violonist ca lider, alături de Enyed Karoly la pian, Tibi Menyhardt la contrabas, Aron Ferencz la baterie și Tudor Gliga la chitară.

Violonistul provine dintr-o familie cu tradiție muzicală. S-a remarcat prin participările în diferite ansambluri de muzică clasică (formații camerale). A participat ca interpret de muzică clasică la concursuri naționale, câștigând numeroase premii, printre care premiile întâi în anii 2005 si 2006 la „Concursul Național J. S. Bach". A fost însă interesat de jazz chiar din perioada liceului, pornind explorarea improvizației ca autodidact.

Bucșa a studiat la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei Gheorghe Dima din Cluj. A continuat masterul în jazz la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa Mircea Tiberian. Cu această ocazie,  întâlnește talentați jazzmeni care activează în București și are ocazia de a participa în concerte alături de Cătălin Milea, Sorin Zlat, Marius Vernescu, Alex Man.

Iată ce spunea profesorul său de jazz, Mircea Tiberian, după parcurgerea celor doi ani de master, interval în care a reușit sa ajungă, în 2015, cu formația sa Hot Club de Cluj, marele câștigător al Concursului Sibiu Jazz Festival: „Cu un remarcabil simț al improvizației, Cornel Bucșa a acceptat provocarea de a cânta jazz la vioară. Este unul dintre puținii care reușesc să integreze în muzica sa frazarea, articulația, armonia specifică muzicii de jazz și să cânte chiar ca un saxofonist".

Bigg Dimm A'Band, formația de tineri muzicieni ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima, a fost alcătuită în 2010 și a avut în componență, de-a lungul timpului, 25 de instrumentiști. Ansamblul a oferit studenților și alte posibilități de exprimare și de studiu, pe lângă cele ale muzicii clasice.

Publicul clujean și-a manifestat interesul pentru variantele inedite ale unor teme din repertoriul internațional oferite de Bigg Dimm A'Band, capabilă să abordeze numeroase genuri muzicale. Deși repertoriul lor este vast și diferit ca stil (swing, blues, bebop, bossa-nova, pop-jazz, funk, jazz fusion), sunt abordate concerte tematice. Concertul va avea loc în 6 aprilie, la ora 19:00, la Academia de Muzică.

Comenteaza