Juriul internaţional care decide ce oraş va fi Capitală Europeană a Culturii 2021, soseşte miercuri în ţară
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Sep 2016, 15:20
- Cultură
- Ascultă știrea

Capitala ţării primeşte miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană, care va decide ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important în procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, alături de susţinerea dosarelor de candidatură, programată pentru data de 15 septembrie, relatează MEDIAFAX.
Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Naţională a României, se va face public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.
De altfel, Ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecţia Finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021". Oraşele Baia-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara îşi vor susţine prezentările în faţa juriului de experţi independenţi.
De asemenea, Ministrul Culturii a anunţat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferinţă de presă unde va fi făcut public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Şuteu vor participa Steve Green, preşedintele juriului de experţi şi reprezentanţii Comisiei Europene.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.
Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.
În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureştiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilităţile sale de a oferi un program unic şi promiţător de evenimente culturale, artistice, cât şi alte tipuri de activităţi, timp de un an, potrivit site-ului www.bucuresti2021.ro.