Marea Lectură pentru Guinnes Worl Records! 10.000 de cititori sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Cluj

Marea Lectură pentru Guinnes Worl Records! 10.000 de cititori sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Cluj

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) sărbătorește Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment inedit: Marea Lectură.

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 10.00, cărțile vor prinde glas în Piața Unirii din Cluj-Napoca: sunt aştepaţi 10.000 de cititori într-o tentativă oficială de intrare în Guinnes Worl Records. "Un adjudecător va fi alături de clujeni pentru a verifica momentul în care Clujul ar putea obține noul titlu Guinnes Worl Records la secțiunea „Most people in a reading relay”", transmit organizatorii FICT. 

Cartea din care se va citi este Eminescu, „100 de poeme alese”, publicată special pentru acest eveniment de Editura Școala Ardeleană într-un tiraj de 10.000 de exemplare, care vor fi dăruite participanților la Marea Lectură.

Regulamentul de participare: 

Toți participanții trebuie să citească din aceeași carte.
Participanții trebuie să stea în rând sau într-o formație care facilitează citirea materialului de o manieră fluentă și coerentă.
Prima persoană trebuie să citească fragmentul unu, a doua persoană din rând, al doilea, și așa mai departe.
Pauzele între cititori nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. Orice pauză mai mare de 10 secunde înseamnă că încercarea s-a terminat în acel moment.
Toți participanții trebuie să știe ce fragment citesc înainte de începerea încercării. Fragmentul este indicat de către organizatori.
Fiecare persoană trebuie să citească numai un fragment.
Dacă o persoană citește fragmentul greșit, atunci numărul care îi corespunde va fi eliminat din totalul final.
Toți participanții se întâlnesc în Piața Unirii la ora 10.00, când fiecare va primi cartea cadou și câte o brățară cu un număr care indică ordinea în care urmează să citească. Se vor forma grupuri de câte 50 de persoane organizate de către echipa FICT.
Toți participanții vor fi numărați de către adjudecător, precum și de către o firmă de audit independentă.

21 de scriitori invitaţi la FICT

Ţările din care provin cei 21 de scriitori sunt Franţa, Germania, Republica Moldova, Serbia, Spania, Italia, Ucraina şi Marea Britanie. La acest eveniment vor participa Basarab Nicolescu, Bujor Nedelcovici, Petre Răileanu, Virgil Tănase, Sebastian Reichmann, Andrei Vieru, Alexandra Medrea, Horea Porumb (Franţa), Ion Taloş, Gheorghe Săsărman, Eugen Cojocaru (Germania), Leo Butnaru, Liliana Armaşu, Gheorghe Calamanciuc (Republica Moldova), Mircea Măran, Eugen Boieru, Mihai Gherghel (Republica Serbia). Din Spania va veni Paul Gabor, din Italia, Grigore Arbore, din Ucraina, Vasile Tărâţeanu, iar din Marea Britanie Mihai Şteţ.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) are loc în perioada 2-7 octombrie 2018, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, și este dedicată în totalitate Centenarului Marii Uniri.

Comenteaza