Mii de ortodocşi la înmormântarea părintelui Arsenie Papacioc GALERIE FOTO

Mii de ortodocşi la înmormântarea părintelui Arsenie Papacioc GALERIE FOTO
Slujba de înmormântare a cunoscutului duhovnic Arsenie Papacioc a avut loc la mănăstirea Sfânta Maria din localitatea constănţeană Techirghiol.

La eveniment au participat oameni din toate colţurile ţării, de la Cluj fiind prezenţi mai mulţi călugări de la mănăstirea Nicula, în frunte cu arhimandritul Andrei Coroian. Slujbele au început încă de miercuri seara, a doua zi dimineaţă fiind oficiate pe rând un acatist, liturghia şi slujba de înmormântare propriu-zisă.

Slujbele de ieri au fost oficiate de mitropolitul Moldovei, Teofan Savu, arhiepiscopii Casian, al Dunării de Jos, şi Teodosie, al Tomisului, respectiv de episcopul Ambrozie, al Giurgiului, însoţiţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Arhiepiscpul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a citit un mesaj al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, care a făcut o scurtă descriere a părintelui Arsenie Papacioc, evidenţiind în special caracteristica sa de "om al păcii", dar şi o prezentare biografică a acestuia. "Aproape că nu este preot în Dobrogea care să nu fi trecut pe la părintele Arsenie şi să se fi sfătuit cu acesta, iar călugări sau călugăriţe, sigur nu. Nu numai din Dobrogea, ci şi din toată ţara", a subliniat arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Toţi cei patru ierarhi au evocat la finalul slujbei personalitatea luminoasă a duhovnicului de la malul mării, punând în evidenţă faptul că nu refuza niciodată pe nimeni şi că le solicita credincioşilor implicare în viaţa religioasă. La miezul zilei, când a fost oficiată înmormântarea, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi au fost prezenţi aproape 10.000 de credincioşi, care au dorit să-şi ia rămas bun de la duhovnic şi au trecut rând pe rând pe lângă sicriul acestuia. La înmormântare au participat foarte mulţi preoţi, călugări şi călugăriţe, dar şi numeroase oficialităţi, inclusiv proprietarul clubului Steaua Bucureşti, George Becali.

În jurul orei 15:00 sicriul cu trupul duhovnicului a fost dus în locul de înmormântare, situat în grădina mănăstirii şi în vecinătatea unei statui a Sfântului Pantelimon şi a unui izvor dedicat acestuia. Credincioşii prezenţi au ţinut să participe la eveniment întrucât multora dintre ei părintele Arsenie le-a fost duhovnic, sfătuitor sau persoană cu influenţă deosebită asupra vieţii lor. "Datorită lui am intrat, practic, la mănăstire. Şi eu îmi doream, dar nu eram sigur şi atunci părintele mi-a arătat ce şi cum trebuie făcut. Apoi a fost o legătură duhovnicească", a spus un preot călugăr de la mănăstirea Cheia, din judeţul Prahova.

A venit din Viena la înmormântare

O femeie care a participat la înmormântare a mărturisit că a venit de la Viena la Techirghiol pentru a-şi lua rămas bun de la părintele Arsenie, acesta fiindu-i duhovnic şi sfătuitor timp de 20 de ani. "Îţi schimba viaţa. Nu te judeca şi îţi arăta o iubire sinceră", a spus femeia, vizibil emoţionată.

Ovidiu CORNEA (Corespondenţă specială de la Techirghiol)

 

Comenteaza