Monitorul Orașelor Culturale și Creative. Clujul, punctaj mare la Economie Creativă

Monitorul Orașelor Culturale și Creative. Clujul, punctaj mare la Economie Creativă
Uniunea Europeană a lansat instrumentul de măsurare și monitorizare a modului în care cultura și creativitatea ajută la dezvoltarea orașelor.

Intitulat Monitorul Orașelor Culturare și Creative (MOCC), instrumentul folosește informații de natură calitativă și cantitativă pentru a oferi o bază de raportare comună la nivelul orașelor pentru a ajuta factorii decidenți să învețe unii de la alții și să inspire politici concret direcționate pentru a impulsiona creșterea economică și crearea locurilor de muncă, proteja dezvoltarea socială și bună starea cetățenilor și pentru a întări capacitatea de adaptare și depășirea obstacolelor.

Prima ediție a MOCC acoperă 168 de orașe din 30 de țări selectate dintre cele peste 1.000 de orașe menționate în Auditul Urban realizat de Eurostat pe baza datelor oficiale referitoare la promovarea culturii și creativității din aceste orașe. Astfel, însăși includerea pe lista MOCC este o reușită și o confirmare că în aceste orașe cultura și creativitatea joacă roluri importante.

Datele cantitative analizate în cadrul MOCC sunt cuprinse în 29 de indicatori. Sunt grupate în nouă dimensiuni care ilustrează trei fețe majore ale vitalității culturale, sociale și economice ale orașelor: Dinamism Cultural, Economie Creativă, Sprijinul Comunitar. Suplimentar, datele calitative ajută la scoaterea în evidență a caracterului fiecărui oraș.

Între orașe selectate se numără cele câștigătoare ale titlului de Capitală Culturală Europeană: Sibiu și Timișoara, inclusiv finalistele Baia Mare, București și Cluj-Napoca, dar şi un oraș care găzduiește cel puțin două evenimente culturale internaționale: Iași.

Cluj-Napoca punctează cel mai bine la categoria Economie Creativă, situându-se pe locul 13 în categoria de orașe L (250.000 - 500.000 de locuitori) din totalul de 36 de orașe analizate grație performanței notabile la criterii precum Proprietate Intelectuală și Inovare (locul 2 în lista orașelor analizate). Cluj-Napoca este considerat orașul cu cea mai mare vitalitate urbană din afara capitalei. Cu un număr impresionant de absolvenți în arte, științe umaniste și domeniul IT, orașul se transformă într-un hub creativ în special în zone precum film, modă, design, software și jocuri pe calculator.

Citiți tot profilul României și al orașelor selectate accesând acest link. 

Comenteaza