Muzeul de Artă scoate la lumină ce are mai bun, într-o expoziţie de Gabor Tompa

Muzeul de Artă scoate la lumină ce are mai bun, într-o expoziţie de Gabor Tompa
Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Gabor Tompa scoate la lumină o serie de lucrări ce fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă.

Expoziţia a cărei vernisaj are loc pe 28 noiembrie face parte din programul „Parti-pris" în cadrul căruia personalităţi ale lumii culturale sunt invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. A patra ediţie a programului îl are ca invitat pe reputatul regizor de teatru Gábor Tompa care a realizat o selecţie de lucrări sub genericul „Trăirea şi murirea" sau mărturiile corpului.

În catalogul expoziţiei Gábor Tompa menţioneazăfaptul că selecţia lucrărilor de artă este una „strict subiectivă, personală, şi nu doreşte să impună nici un fel de criterii estetice, critice sau de istoria artelor. Ea a fost prilejuită de invitaţia adresată de Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă clujean, de a realiza o expoziţie cu lucrări din patrimoniul acestei prestigioase instituţii de cultură. Tema expoziţiei se suprapune cu cea a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe din acest an - „Mărturiile corpului". În acelaşi catalog, Călin Stegerean arată: „Am fost surprins, ca şi în cazul expoziţiilor precedenţilor invitaţi, Erwin Kessler, Ciprian Mureşan, George Banu, să constat că lucrările (unele expuse pentru prima dată) „tăcute" şi „cuminţi" în rafturi, capătă „vocea" şi exprimă gândurile celui care le pune într-o anumită relaţie. „Mărturiile corpului" selectate de regizorul Gábor Tompa compun încă o reprezentaţie de mare clasă în care actorii, picturi, sculpturi şi gravuri, ne oferă, ca şi în teatru, prilejul admirării lor dar şi exerciţiul unor profunde şi emoţionante meditaţii", a spus directorul.

Vor fi expuse lucrări de Petre Abrudan, Leon Alex, Andrásy Zoltán, Gheorghe Anghel, Corneliu Baba, Bardócz Lajos, Lucia Dem-Bălăcescu, Corina Beiu Angheluţă, Benczédi Sándor, Bene József, Bossi Benigno, Geta Brătescu, şi mulţi alţii.

Gábor Tompa (1957), a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1981. Din acelaşi an este angajat regizor la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca şi devine director al acestuia din anul 1989 până în prezent. A regizat peste 80 de spectacole în ţară şi tot atâtea peste hotare în Austria, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Franţa, Germania, Marea Britanie, Serbia, Spania, SUA şi Ungaria. Din anul 2007 conduce Departamentul de Teatru şi Dans al Universităţii California din San Diego, California.

În România a fost desemnat cel mai bun regizor în anii 1984, 1987, 1993, 1997, 2008 şi a primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului în 1989, 1992, 2008, alături de multe alte premii naţionale şi internaţionale.

 

Comenteaza