Muzica clasică ajunge în șapte spaţii neconvenţionale

Muzica clasică ajunge în șapte spaţii neconvenţionale
| Foto: Classic Unlimited

O nouă serie de concerte Classic Unlimited debutează joi, 7 februarie. Gazda recitalului de muzică clasică susținut de pianistul Bogdan Vaida va fi Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMSFT) din Târgu-Mureș

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Organizatorii turneului își respectă astfel promisiunea făcută publicului în noiembrie, când, din cauza unor probleme tehnice, concertul de la Uzina Foto din Târgu-Mureș a fost anulat. Stagiunea din februarie vine în continuarea turneului din 2018, care s-a bucurat de un mare succes.

Ca urmare a solicitărilor venite din partea publicului, organizatorii Classic Unlimited au decis să aducă muzica clasică în șase noi spații neconvenționale din cinci orașe transilvănene.

Programul turneului

▪ 7 februarie – Târgu-Mureș - UMSFT
▪ 9 februarie – Oradea – Sinagoga Neologică Sion
▪ 12 februarie – Cluj-Napoca - Form Space
▪ 14 februarie – Baia Mare – Colegiul de Arte
▪ 19 februarie – Cluj-Napoca – Vorbe
▪ 20 ferbruarie – Turda – Fabrica de Timp Liber

’’În sezonul din toamnă am avut niște spații gazdă foarte diferite, de la galerii de artă, la ateliere de lucru sau chiar o cameră de la o fostă mină de cărbune. Varietatea se menține și în acest sezon de iarnă-primăvară, având pe agendă o universitate, un colegiu, un club, un bar, un spațiu de evenimente și o fostă fabrică de bere convertită în centru cultural. Ne place diversificarea asta și ea întărește principiul nostru cum că muzica este pentru oricine vrea să o asculte și că orice spațiu poate fi, măcar pentru o zi, o sală de concerte’’, a spus Alin Vaida, directorul executiv al Fapte, organizator al turneului.

În timpul concertelor, iubitorii muzicii clasice îl vor putea asculta pe pianistul Bogdan Vaida interpretând "Intermezzo", de Johannes Brahms, "Sarabande (op.10)", de George Enescu, "La cathedrale engloutie", de Claude Debussy, două piese din suita "Romeo și Julieta" și "Sonata a 7-a", de Sergei Prokofiev, "J-Rhapsody", de Ciprian Pop și "Impromptu (op. 142, nr. 3)", de Franz Schubert. Accesul la eveniment este liber, în urma rezervării și confirmării locului.

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România.

„Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop.

În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule”, în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat  Classic Unlimited.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza