Neurologul Dumitru Constantin Dulcan își va lansa cartea la Cluj

Neurologul Dumitru Constantin Dulcan își va lansa cartea la Cluj

Cunoscutul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan își va lansa la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca ultimul său volum, „Creierul și Mintea Universului". 

Printre invitați se vor număra profesorul universitar Dafin Mureșanu, actorul Dorel Vișan și directorul CCS, Flavius Milășan, iar moderator va fi Vasile G. Dâncu, director al Editurii Școala Ardeleană. Evenimentul va avea loc în sala Dumitru Fărcaș, vineri, 21 iunie, de la ora 18:00.

Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică. Acesta este cunoscut în special pentru lucrarea “Inteligența materiei”, publicată în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, dar republicată integral și cu adăugiri după Revoluția din 1989. El e profesor universitar la Universitatea Titu Maiorescu din București.

„Inteligența materiei” a fost distinsă, în 1992, cu premiul Academiei Române pentru filozofie Vasile Conta. În această carte, publicată în 1981, autorul încerca să arate că „știința deținea, deja” dovezile existenței lui Dumnezeu, manifestat în toate formele vii.

Autorul susține că sistemul nervos nu este singura structură capabilă de a prelucra informație la nivelul organismelor vii și admite existența, la nivelul tuturor celulelor, a unei structuri care suplinește funcția sistemului nervos.

Opiniile sale s-au alăturat celor ale unui cercetător ca Bruce Lipton⁠, care bazându-se pe observații a postulat inteligența celulelor, descris fiind de către chirurgul oncolog David Gorski drept cineva care înțelege în mod eronat biologia evoluționistă.

Conform jurnalistului Marius Vasileanu, cartea "Inteligența materiei" „a fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu” și „una dintre importantele contribuții ale cercetării românești (inclusiv de ordin militar) aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.

Dulcan și-a legat numele de Spitalul Militar Central din București, unde a condus secția de neuropsihiatrie și clinica de neurologie, având gradul militar de general de brigadă din 1993. El este membru al unor societăți științifice naționale și internaționale (Academia Americană de Neurologie, Societatea Europeană de Neurologie, Organizația Internațională de Cercetare a Creierului) și președinte al Societății Române de Acupunctură.

Comenteaza