Noaptea Muzeelor 2015: Peste 20.000 de vizitatori la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Mai 2015, 15:59
- Cultură
- Ascultă știrea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca (Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" şi Secţia Pavilionară, str. Memorandumului nr. 21), a fost vizitat de 5.390 de persoane.
Cu acest prilej, în Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc precum şi un spectacol folcloric - "Cântec, joc şi voie bună", susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
Cei 8.629 de vizitatori ai Muzeului de Artă din Cluj-Napoca s-au bucurat de concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu, în cadrul evenimentului intitulat „O noapte la Palat.
Astfel, începând cu ora 20:00, publicul a putut să admire expoziţia „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu", deschisă special cu ocazia Festivalului European Noaptea Muzeelor. La ora 20:30, a concertat formaţia „Jump", care face parte din Ansamblul Studenţesc Jazz Napocensis, sub coordonarea domnului profesor Ştefan Vannay. În continuare, publicul a putut urmări un spectacol oferit de chitaristul Cristian Ciceu, recitalul instrumental-vocal al chitaristului de samba şi bossa nova, Cris da Praia. Evenimentele au continuat cu mini recitalul de jazz-poetry, susţinut de reputatul performer şi jazzolog Virgil Mihaiu, împreună cu saxofonistul Alex Munte. De asemenea, au putut fi vizitate gratuit „Galeria Naţională" şi expoziţiile „In absenţia - Rama lucrării şi lucrarea din ramă" a artistei Blanca Alina Pop, „Motus" a artistului fotograf Jim Sumkay, expoziţia de sculptură a artistului Kolozsi Tibor şi expoziţiile de fotografie organizate de Photo România Festival.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului de Istorie din Cluj, Sanda Man, a declarat că aglomeraţie a fost şi la sediul central al acestui muzeu, dar şi la Muzeul de Istoria Farmaciei, unde oamenii au stat minute întregi la coadă pentru a vizita colecţia de aparatură medicală, colecţia de istorie a farmaciei şi expoziţia temporară "istoria afrodisiacelor".
"Din datele pe care le avem după numărarea biletelor pe care le-am dat, la sediul central al muzeului au fost 3.957 de vizitatori, iar la Muzeul Farmaciei au fost 3.455, numărul fiind uşor mai mare faţă de anul trecut".
La Muzeul Memorial "Octavian Goga" Ciucea, ediţia din acest an a evenimentului "Noaptea Muzeelor" a fost marcată printr-o suită de evenimente care au debutat în jurul orei 19.00 şi la care au participat aproape 400 de persoane.
Astfel, în Sala de Muzică din "Castelul Octavian Goga" s-a desfăşurat Programul artistic de muzică clasică şi poezie realizat de către experţi ai Şcolii de Arte „Tudor Jarda", Orchestra "Camerata", în timp ce în incinta expoziţiei etnografice din "Casa Albă" a avut loc un program de muzică populară susţinut de către cursanţii claselor de muzică popular. Pe tot parcursul evenimentului au fost putut fi vizitate expoziţiile permanente ale muzeului: în "Castelul Octavian Goga", expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga, expoziţia etnografică din "Casa Albă" şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în "Casa Ady Endre". De asemenea, la parterul "Clădirii Castel", vizitatorii au avut ocazia parcurgerii expoziţiei aniversare "134 de ani de la naşterea poetului Octavian Goga", cu piese reprezentative din colecţiile muzeului.
Muzeul Apei "Leonida Truţă", aparţinând Companiei de Apă Someș S.A. a fost şi în acest an, gazda a peste 150 de vizitatori care au ales să descopere şi să cunoască frânturi din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca şi să se familiarizeze cu exponate atât din România cât și din întreaga lume.
Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, a participat şi el la evenimentul Noaptea Muzeelor, angajaţii acestui serviciu desfăşurându-şi activitatea conform unui program prelungit în intervalul orar 9.00-1.00. Turiştii, precum şi publicul interesat au fost informaţi asupra activităţilor desfăşurate de toate muzeele judeţului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, au fost oferite materiale informative, (pliante, broşuri, CD-uri) pentru prezentarea colecţiilor expuse de muzeele participante precum şi materiale de promovare a obiectivelor turistice din judeţ, în vederea creşterii circulaţiei turistice locale şi regionale.
Muzeele din Cluj-Napoca s-au raliat, la rândul lor, protestului iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, pentru a trage atenţia asupra situaţiilor dificile în care se află multe din sediile muzeelor sau chiar unele colecţii care sunt deja retrocedate sau pe cale de a fi retrocedate.
Potrivit site-urilor oficiale ale muzeelor, în Cluj-Napoca au fost acoperite cu pânză neagră, în semn de protest, cele mai importante sau valoroase obiecte ale fiecărui muzeu, la Muzeul de Istorie a Farmaciei fiind acoperit Praful de Mumie, unul din exponatele celebre, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost ascunsă o vitrină cu ceramică habană, care datează din secolele XVII-XVIII, iar la Muzeul de Artă a fost acoperită lucrarea lui Nicolae Grigorescu, "Convoi de prizonieri turci".
Cu ocazia Nopţii Muzeelor, în judeţul Cluj au putut fi vizitate 14 muzee.
Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).