Noaptea muzeelor la Cluj: record de bilete vândute la Istorie şi sărmăluţe gustoase la cel Etnografic FOTO

Noaptea muzeelor la Cluj: record de bilete vândute la Istorie şi sărmăluţe gustoase la cel Etnografic FOTO
Mii de clujeni au luat cu asalt, în această seară, muzeele din oraş. Într-o oră, Muzeul de Istorie din Cluj a vândut 1.000 de bilete, iar la Muzeul Etnografic de pe strada Moţilor au fost gustate 3.000 de sărmăluţe în aproximativ jumătate de oră.

10 muzee din judeţul Cluj sunt deschise publicului în această noaptea cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a evenimentului „Noaptea Muzeelor". La acţiune participă, în premieră, Muzeul Apei din Floreşti şi Muzeul de Etnoarheologie din Iclod, „Petre Poruţiu". De asemenea, clujenii pot să treacă azi pragul a patru muzee administrate de Universitatea Babeş-Bolyai: Muzeul Universităţii, respectiv muzeele de mineralogie, paleontologie-stratigrafie şi cel zoologic - vivariul.

Dacă la orele prânzului, clujenii au putut gusta un balmoş ardelenesc şi mici rumeniţi asezonaţi cu dansuri şi cântări populare în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Hoia, spre seară aceştia au putut vizita expoziţia permanentă a muzeului de pe strada Memorandumului şi s-au putut delecta cu produse tradiţionale de la Târgul Bio amenajat în curtea instituţiei: mere, nuci, dulceaţă, ulei, brânză şi cârnăciori afumaţi. De asemenea, organizatorii le-au pregătit vizitatorilor 3.000 de sărmăluţe ce au fost "devorate" în mai puţin de jumătate de oră.

Cei mai mulţi vizitatori i-a atras, până la această oră, Muzeul de Istorie: 1.000 de bilete vândute într-o oră de la deschiderea porţilor. Punctul de interes a fost expoziţia de la etajul doi, acolo unde au fost expuse în premieră "talpa de robot" - un obiect metalic descoperit în zona municipiului Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală, cu simboluri alchimice, descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă şi două amulete egiptene. Pentru a afla mai multe informaţii despre aceste exponate şi pentru a le fotografia, clujenii au stat la coadă zeci de minute în şir. Totuşi, aşteptarea a fost de prisos: "Superb, e ceva cu adevărat interesant".

Muzeograful Anamaria Gruia a explicat că expoziţia este un experiment. "Este vorba despre piese controversate, cum este şi talpa de robot, care până acum stăteau în subsolurile muzeului şi nu au putut fi admirate de către vizitatori", a explicat muzeografa.

Nici Muzeul de Artă nu a fost ocolit de clujeni. care a oferit două expoziţii, Nicolas Julliard - Confesiunile unui pelomorf şi Filmele lui Jiri Menzel în afişul ceh. "Confesiunile unui pelomorf a realizat-o la Cluj ca urmare a unui stagiu desfăşurat la Fabrica de Pensule pentru a-şi dezvolta creaţia artistică.

Dacă majoritatea celor ce au participat la Noaptea Muzeelor au fost tineri care fie sunt nou veniţi în Cluj şi nu au mai avut ocazia până acum să facă un tur al muzeelor, fie nu au avut timp; e de remarcat că numărul familiilor cu copii mici ce îşi sacrifică o sâmbătă seara de dragul culturii generale e din ce în ce mai mare.

Comenteaza