Noaptea Muzeelor, sub semnul protestelor. Ce se întâmplă la Cluj

Noaptea Muzeelor, sub semnul protestelor. Ce se întâmplă la Cluj
Noaptea Muzeelor va fi organizată în acest an la Cluj, în 19 mai. Accesul va fi gratuit în Muzeul de Artă, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau Muzeul Farmaciei. Două muzee se alătură protestului cu privire la starea patrimoniului muzeal din România.

Muzeul Etnografic: demonstraţii de gravură, târg popular şi recital de acordeon 

Expoziția temporară - „Albrecht Dürer - Maestrul gravurii renascentiste"

Albrecht Dürer (1471-1528, Nurnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una dintre personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. A realizat cca 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru. 111 gravuri și opere de artă pot fi admirate în cadrul acestei expoziții.

Demonstrație de gravură

O inițiere teoretică și practică în arta gravurii realizată de specialiștii de la Nautra Paper, în care dimensiunea estetică a tehnicilor se împletește cu descrierea modalităților de execuție. Vor fi prezentate instrumentele, materialele și etapele de lucru, iar imprimările realizate la fața locului vor fi oferite la prețuri promoționale.

Expoziția permanentă

Actuala expoziţie permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania - sec. XVIII-XX", vernisată în anul 2006, încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, evidenţiind complexitatea sa nebănuită şi coerenţa funcţională a componentelor sale.

Expoziția tactilă

„Atinge şi înţelege - mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale" a fost realizată în 2009, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul proiectului „Șanse egale în accestul la cultură". Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Târgul "Tradiții culinare și artă meșteșugărească"

În curtea muzeului va fi organizat un târg al meșterilor populari. Iubitorii creaţiei tradiţionale şi amatorii de suveniruri turistice pot achiziţiona produse ale activităţii unor creatori populari contemporani.

„De la baroc la contemporan" - recital de acordeon clasic Pietro Roffi

Recital solistic cu repertoriu muzical de la baroc la perioada contemporană. O adevărată călătorie in istoria muzicii în compania unui instrument care acoperă o paletă colorată a repertoriului universal: Bach, Scarlatti ,Pachelbel, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Schumann, Chopin, Franck, Satie, Ravel, Respighi, Ligeti, Gubajdulina, Cage, Sciarrino, Kusyakov, Murto, Piazzolla...

Muzeul de Artă: "O noapte la Palat, cu concerte și fotografii de patrimoniu"

Pentru ediţia din 2015, Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregăteşte un program special, intitulat „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu". Aceasta îşi propune să prezinte o suită de activităţi culturale şi de divertisment, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.

Cu această ocazie va fi introdus în circuitul de vizitare balconul palatului, cu bogate decoraţii simbolice, vizitat în decursul istoriei de împăraţii Francisc I şi Franz Joseph. Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. De asemenea, va putea să viziteze Galeria Naţională, expoziţiile temporare şi o expoziţie de fotografie, deschisă special cu această ocazie, pentru a evidenţia valoarea excepţională a patrimoniului arhitectural al Clujului.

Ediţia din 2015 a "Nopţii Muzeelor", sub semnul protestelor 

Mai multe muzee din ţară, între care şi cel al Istoriei şi Farmaciei din Cluj, vor acoperi cu pânză un obiect valoros pentru că "s-ar putea ca data viitoare să n-o mai găsiți deloc - nici pe ea, nici muzeul". Aceste acţiuni se datorează retrocedărilor din ultimul timp al clădirilor în care funcţionează muzee, cum este şi cazul Muzeului Octavian Goga de la Ciucea, unde clădirea a fost retrocedată în instanță moștenitorilor familiei Goga.

Muzeul Farmaciei: 

Astfel, Muzeul Farmaciei va ascunde Pulvis Mumiae, cel mai cunoscut, cel mai scump, cel mai longeviv, dar şi cel mai neştiinţific ingredient farmaceutic al tuturor timpurilor. Se considera că prelungeşte viaţa şi vindecă toate bolile, fiind vândut, pe bani buni, ca panaceu universal.

Clujenii vor putea vizita totuşi colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală, expoziţia temporară "Istoria afrodisiacelor" şi grupajul tematic despre opiu în cadrul categoriei Focus.

Muzeul de Istorie:

La sediul central MNIT se vor acoperi monedele de tip „Koson", expuse în cadrul expoziţiei temporare Sarmisegetusa Regia. Cromatică şi decor în antichitatea dacică. Binecunoscutele monede de aur de tip „Koson", după numele inscripționat pe una din fețe în limba greacă KOΣΩΝ, care sunt emise prima dată după jumătatea secolului I a. Chr. şi sunt practic o combinație de două tipuri monetare republicane romane.

Este de remarcat faptul că nici una din piesele de tip Koson nu prezintă urme de circulație, ele fiind descoperite doar în tezaure, asociate în unele cazuri cu celebrele brățări spiralice dacice. Aceste aspecte indică faptul că piesele de tip Koson nu au fost privite de daci ca bani în tranzacțiile cotidiene, ci erau o formă de tezaurizare. 

Nici situaţia Muzeului de Istorie nu este mai roz: 450.000 de exponate zac în subsolul muzeului, procesul de reamenajare muzeală demarat în anul 2009 fiind abandonat după câteva luni.

Şi Muzeul de Artă Cluj a fost implicat într-un proces de retrocedare în 2011. 

În 2014, 15.000 persoane au vizitat Muzeul de Artă în câteva ore, 6.700 au mers la Muzeul Etnografic și alte 6.700 la Muzeul de Istorie.

Comenteaza