Norvegienii de la Helge Lien Trio concertează la Cluj

Norvegienii de la Helge Lien Trio concertează la Cluj

Norvegienii de la Helge Lien Trio vin pentru prima dată la Cluj. Ieșiți direct din studioul de înregistrări, ei vor oferi clujenilor melodii în primă audiție absolută, alături de piese din repertoriul care i-a consacrat, începând cu albumul “Hello Troll” până în prezent.

 

Helge Lien, pianist, compozitor și liderul grupului, este discipolul și mai apoi asistentul profesorului Misha Alperin la Academia Regală de Muzică din Oslo. Este un maestru indubitabil al jazz-ului contemporan, dar și clasic, întrucât stăpânește arta ''standardurilor'', a improvizației și compoziției, în egală și magistrală măsură.

Este și fotograf, pasionat de procesarea digitală, iar peisajele sale de pe site-urile foto pentru artiști profesioniști îți taie pur și simplu răsuflarea. Imaginea este importantă în muzica lui Helge: totul este pictural, de o frumusețe copleșitoare și, obligatoriu, melodia este la ea acasă.

La percuții îl vom asulta pe zănaticul și creativul Per-Oddvar Johansen, un temperament total opus lui Helge cel calm și imaginativ. Per-Oddvar este asociat cu multe nume mari din jazz-ul norvegian, cum ar fi Trygve Seim, Solveig Slettahjell, Christian Wallumrod (cu care a și cântat la București, în alt concert Jazz Fan Rising, în 2015). Recent a lansat primul său album ca lider de trupă, denumit, cum altfel, “Let’s Dance”.

O altă mare noutate de care ne vom bucura în premieră la Cluj va fi noul contrabasist al trupei, Mats Eilertsen. Mats a mai cântat anul trecut la Garâna și la Transylvania Jazz, alături de Håkon Kornstad, și știm din surse sigure că a frânt multe inimi. Mats este un alt «greu» al jazz-ului norvegian.

Helge Lien Trio a mai cântat pentru Jazz Fan Rising în ianuarie 2015, în primul lor concert... complet din România. (Prima lor tentativă a fost la Gărâna Jazz, când festivalul s-a confruntat cu cea mai puternică furtună din istoria sa, iar concertul s-a întrerupt). Sistematic, peste tot unde au mai cântat în România (la GHIJ Fest, la Bran, ori la Baia Mare), au adus cu ei ploaie.

 „Este al doilea sezon de jazz al Jazz Fan Rising (JFR) la Cluj. Suntem întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România.

Invitații noștri sunt "rarități": artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JFR.

Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro și de pe www.eventbook.ro  sau direct de la casieria Teatrului Național, la Librăria Humanitas Cluj (str. Universității 4) sau de la Cinema Florin Piersic. Concertul va avea loc duminică, 15 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Radio Cluj (str. Donath nr. 160).

Comenteaza