Nuduri feminine comestibile. O expoziţie semnată de un cunoscut artist din Cluj FOTO

Nuduri feminine comestibile. O expoziţie semnată de un cunoscut artist din Cluj FOTO
Fostul rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Radu Solovăstru, este autorul unei expoziţii inedite, intitulată "Glycemic", vernisată la Galeria Zorzini din Bucureşti. Este vorba despre sculpturi, înfăţişând nuduri feminine, realizate exclusiv din marţipan. El îi spune "gastro-design".

Această pasiune a început în urmă cu trei ani, din curiozitate, a declarat Solovăstru, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de CLUJ la începutul lui 2016.

„În fiecare weekend plec la Braşov; acolo îmi fac lucrările, într-un laborator de cofetărie. Lucrez câte 10 ore pe zi, dar sunt 10 ore de joacă, de detaşare. E ceva între serios şi amuzament. Dacă înţelegi mediul, produsul, poţi face orice. Sunt curios din fire.

Am vrut să văd cum decurg lucrurile într-un laborator de cofetărie şi ce se întâmplă cu acea pastă dulce numită icing, care tehnic se cheamă fondant velvet sau, popular, marţipan. Dacă te-ai jucat cu plastilină când erai mic, te poţi juca şi cu marţipanul, ca om matur.

Nu m-am putut ţine departe, am vrut să mă implic şi nu doar atât, să sparg barierele. Mie nu îmi plac cărările bătătorite. Numai că acest lucru a fost puţin riscant, pentru că eu creez şi lucruri pe care celorlalţi le este mai greu să le accepte".

În cei trei ani, a realizat circa 100 de lucrări. Operele de artă care ies din mâna profesorului clujean sunt comestibile în totalitate. Majoritatea ajung pe mese la petreceri, zile de naştere, nunţi.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi profesor invitat al unor prestigioase instituţii universitare europene, printre care Académie Royale des Beaux-Arts din Bruxelles (Belgia) sau University of Central England din Birmingham (Anglia), Solovăstru (59 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români contemporani.

Comenteaza