O nouă premieră la Naţionalul clujean cu Sartre şi Shakespeare

O nouă premieră la Naţionalul clujean cu Sartre şi Shakespeare
Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera KEAN de J.P. Sartre cu inserturi din W. Shakespeare, care va avea loc în Studioul „Euphorion“, sâmbătă, 6 mai 2017, de la ora 19:00.

Kean este o adaptare a lui J.P. Sartre după piesa lui Alexandre Dumas Kean, ou Désordre et Génie scrisă în 1836 pentru actorul Frédérick Lemaître, fiind inspirată din viața celebrului și romanticului actor britanic Edmund Kean (1787-1833). Premiera a avut loc la 14 noiembrie 1953 la Teatrul „Sarah Bernhardt" din Paris. Tema, comună cu cea din Cântecul lebedei al lui Cehov, ni-l dezvăluie pe Kean, aflat în cabina lui, după ani de glorie pe scenă, căutând sensurile artei teatrului răscolit de iubirile mai mult sau mai puțin împlinite.

Spectacolul gândit de actorul Mihai-Florian Nițu și jucat inițial sub îndrumarea profesorului Adrian Titieni ca spectacol de absolvire, a cunoscut mai multe transformări, fiind jucat cu distribuții diferite la București, apoi la Sfântul Gheorghe. La Teatrul Național din Cluj-Napoca i s-au alăturat Matei Rotaru în rolul lui Salomon, devotarul sufleur, valet și înger păzitor al turbulentului și extravagantului Kean și Alexandra Tarce, în rolul Annei Demby, tânăra fată de negustor îndrăgostită de arta marelui actor și aspirantă la dublul rol de actriță și soție. Spectacolul vorbește despre condiția actorului ducând o viață haotică, risipitoare, pătimașă, imposibil de ținut în frâu. Aflat la declinul carierei, când rolurile i se învălmășesc în memorie, când alcoolul îi aburește mintea, eroul pare a trăi într-un plan paralel cu realitatea, ghindându-se după legi proprii, care-l duc la faliment. Un faliment în primul rând al ființei. Este o biografie care sporeşte în atractivitate prin includerea în text a celebrelor personaje shakespeariene, Ofelia şi Hamlet.

Dacă doriți să aflați alte amănunte, vă invităm la spectacolul nostru la care veți avea parte și de o interesantă viziune scenografică semnată de scenografa Ilona Lörincz.

Mihai Florian Nițu a absolvit UNATC București la clasa profesorului Adrian Titieni în anul 2013. A jucat în Cum vă place de Shakespeare (Teatrul „Tony Bulandra" din Târgoviște), Un banjo și doi morți de Mariana Hartasanchez (Teatrul „Nottara"), Peretele de Lia Bugnar (Teatrul „Metropolis"), La Boheme musical de Sorina Creangă (Teatrul Mignon), Oreste Regele Sunetelor de Ioan Petru Culianu (Teatrul „Tudor Vianu" din Giurgiu), Maitreyi după Mircea Eliade (Teatrul „Bulandra"), Mai întâi te naști de Line Knutzon, Tartuffe de Molière, Histrion după Sartre și Shakespeare (Teatrul „Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe), Recviem de Matei Vișniec (Teatrul Național din București), Dybbuk după S. Ansky (Teatrul Evreiesc de Stat).

La Teatrul Național din Cluj a jucat începând cu această stagiune în spectacolele Playlist de C.C. Buricea-Mlinarcic, Portocala mecanică de Anthony Burgess și Procesul după F.Kafka.

 

Comenteaza