Opera din Cluj aniversează în spațiul virtual 100 de ani

Opera din Cluj aniversează în spațiul virtual 100 de ani

Opera Națională Română (ONR) Cluj-Napoca va aniversa un secol de la prima sa ridicare de cortină printr-un eveniment inedit: Opera 100, transmis live pe TVR Cluj și pe Facebook, luni, de la 18:30.

"Prima instituție lirică înființată în țara noastră ne demonstrează încă o dată versatilitatea muzicii și a operei, invitând publicul de pretutindeni să îi fie alături la sărbătorirea primului său centenar, pe micile și marile ecrane.

În contextul distanțării sociale și a situației aparte resimțită de întreaga lume în această primăvară, Opera clujeană rămâne la fel de aproape de spectatorii săi, care s-au bucurat în acest interval de transmisiile online ale celor mai reprezentative spectacole din arhiva sa.

Deși perspectiva inițială pentru marcarea Centenarului anunța o premieră cu “Aida”, de Giuseppe Verdi, pentru scena clujeană, noile planuri aniversare promit un eveniment la rândul său deosebit, cu numeroase surprize plăcute, clipe emoționante și invitați speciali", a transmis instituția.

ONR și-a deschis pentru întâia oară ușile în 25 mai 1920, cu spectacolul inaugural "Aida". De la inaugurare pe scena teatrului liric clujean au fost prezentate 200 de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creaţii româneşti - multe în premieră absolută.

Prestigiul ORC a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor solişti formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Adela Zaharia, Ion Buzea, Lucia Stănescu, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Ștefan Pop, Mihai Zamfir, Zoltan Nagy.

Recentele proiecte ale ORC sunt Opera Aperta, Balul Operei, Studioul de Operă ”Lya Hubic”, Opera Story Magazine. Soliștii care vor concerta sunt Carmen Gurban, Diana Țugui, Iulia Merca, Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad, Cristian Hodrea și Petru Burcă, acompaniați de Vlad Baciu – vioară, Rareș Munthiu – vioară, Cristian Suărășan – violă și Vlad Rațiu – violoncel.

Aceștia se află sub bagheta maestrului David Crescenzi, în regia Mihaelei Sandu, Cristina Albu – regie scenă-culise.

Comenteaza