Opera Română din Cluj se reinventează

Opera Română din Cluj se reinventează
În vara anului trecut, baritonul Florin Estefan a fost numit director general al Operei Naţionale Române din Cluj – Napoca. Tânărul manager a promis că, în cei trei ani de mandat, va revoluţiona imaginea instituţiei de cultură. Zis şi făcut.

A promis mai multe spectacole "în stradă" şi s-a ţinut de cuvânt. În iunie 2015, Opera Română a pus în scenă spectacolul "Carmen", de Georges Bizet, în Piața Unirii. A mai avut loc o reprezentaţie în cadrul Zilelor Clujului, iar în septembrie, în fața clădirii Operei din Piața Ștefan cel Mare, s-a desfăşurat spectacolul intitulat «La operă», ce a cuprins momente din fiecare titlu prezentat în stagiunea 2015-2016.

Ba mai mult, de Luminaţie, clujenii au avut parte de un spectacol aparte: "Requiem parastas", un eveniment în memoria tuturor celor care au slujit instituţia de cultură şi nu se mai află printre noi. Estefan mai vrea montări clasice și reprezentații moderne, ateliere pentru formarea artiștilor și lucrări de amenajare interioară a instituției de cultură. 

Până atunci însă, odată cu anunţarea premierei operei "Evgheni Oneghin" (pentru prezentarea căruia s-a realizat un video special, cât şi o şedinţă foto inedită, n. red.), primul spectacol al anului 2016,  Estefan a dezvăluit noua imagine a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. 

"Noua identitate vine ca un simbol de reenergizare și împrospătare a imaginii instituției lirice clujene, ce poartă, însă, cu sine tradiția, cultura și o istorie aurită. Acestea se îmbogățesc spiritual cu fiecare nouă montare, continuându-și evoluția și traseul contemporan cu dorința de a se apropia de toți spectatorii săi, melomani convinși, pasionați fideli ai genului, dar și tineri dornici să simtă pulsul artei.  

La nivel vizual, noua siglă adoptă o formulă simplificată și modernă, schițând forma unduitoare a balcoanelor teatrului văzute de pe scenă. Aceasta reprezintă arta, harul și dăruirea născute pe această scenă și transmise din lumina reflectoarelor cu pasiune și sinceritate către publicul aflat în sala de spectacol. Este vorba despre o conexiune neîntreruptă și permanent îmbogățită între artist și spectator, pe parcursul unei istorii ce vibrează de mai bine de 95 de ani".

Noua siglă a operei a fost realizată de compania care a conceput și logoul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015. Gratuit. 

Citeşte şi Artă în mucegai. Un simbol al Clujului se degradează pe zi ce trece FOTO

Comenteaza