Organizatorii "Interferenţe": Vor fi 12 zile cu spectacole, câte două piese pe zi FOTO

Organizatorii
Festivalul Internaţional de Teatru "Interferenţe", ce se va desfăşura la Cluj-Napoca între 27 noiembrie -9 decembrie, a fost prezentat oficial joi.

Un număr de 24 de spectacole, câte două pe zi, vor fi prezentate în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe", organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC).

Organizatorii au precizat că în acest an nu vor exista suprapuneri ale spectacolelor. Sunt invitate 12 trupe din străinătate şi 2 din România, la care se adaugă cea a instituţiei gazdă. Şapte dintre trupele sau artiştii individuali invitaţi sunt membrii ai Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), din care face parte şi TMSC.

"Ţinând cont de numărul de spectacole invitate, cred că este o programare ideală ce permite trupelor să-şi organizeze optim activitatea. Avem invitaţi din străinăte şi din alte părţi ale ţării, care vor să vadă cât mai multe spectacole, iar faptul că nu se suprapun reprezentaţiile este un lucru bun. Vor fi cel puţin 45-50 de minute între încheierea unui spectacol şi începerea celuilalt", a precizat Tompa Gabor, directorul festivalului.

Tema festivalului din acest an, relaţia teatru-muzică, sub genericul "Dialog între voci", este una de actualitate în mediul teatral european, conform organizatorilor. "Atunci când am alcătuit programul acestei ediţii, am avut în vedere producţii remarcabile ale căror creatori nu sunt exclusiv oameni de teatru, ci şi creatori muzicali de excelenţă. În acelaşi timp am ţinut cont şi de producţiile care caută să redefinească relaţia celor două forme de artă-defapt, dintotdeuana unite", a subliniat Tompa Gabor.

În cadrul festivalului vor fi prezentate creaţiile unor regizori precum Heiner Goebbels, Joseph Nadj, Alban Berg sau David Marton. De asemenea, din program fac parte trei spectacole regizate de Silviu Purcărete, dar şi un spectacol pansori - artă tradiţională coreană, de Jaram Lee.

În acest an festivalul va avea şi o secţiune "OFF ", ce se va desfăşura la Casa TIFF. Aici vor avea loc discuţii cu realizatorii spectacolelor, în ziua ulterioară reprezentaţiilor, expoziţii, iar seara concerte.

Spectacolele vor fi subtitrate în română, maghiară şi engleză.

Interferenţe 2012 este organizat de TMSC, cu susţinerea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, a Primăriei Cluj-Napoca, MOL România, Energobit, Institutul Cultural Francez din Cluj, UTE, respectiv cu sprijinul mai multor sponsori şi parteneri.

Clujenii vor putea participa şi la workshop-uri pe tema relaţiei dintre muzică şi teatru susţinute de doi specialişti din România şi Ungaria.

Festivalul Internaţional de Teatru "Interferenţe" a primit, în acest an, 55.000 de euro din partea municipalităţii.

Comenteaza