OUG privind cinematografia a fost respinsă. Protest al regizorului clujean Tudor Giurgiu la Parlament

OUG privind cinematografia a fost respinsă. Protest al regizorului clujean Tudor Giurgiu la Parlament
Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, marţi, înainte de votul din Parlament, că cineaştii sunt nemulţumiţi de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, a OUG nr.91/2016 privind cinematografia.

Camera Deputaţilor a votat cu 178 pentru, 80 împotrivă şi 13 abţineri raportul de respingere dat de Comisia de Cultură. Cu alte cuvinte, OUG 91 din 2016 ce vizează schimbări în cinematografie, adoptată de Guvernul Cioloş, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"S-a votat împotriva Ordonanţei. A căzut. Dnul Ciolacu, lider grup PSD, a argumentat votul contra ordonanţei, folosindu-se de scrisoarea Dacin Sara şi a altor organizaţii de copyright european, texte care invocă faptul că OUG anulează dreptul de proprietate intelectuală a autorilor, care ar aparţine producătorilor, prin noul text de lege. Între semnatari, conducerea Dacin Sara, Damian Laurentiu (UCIN), conducerea UARF., uniunea producătorilor (Dinu Tănase). În consecinţă, mai bine respingem un proiect de lege pentru un singur punct decât să dezbatem proiectul în integralitatea sa. Dnul Ciolacu a încheiat en fanfare zicând că dacă tot s-au luat atâtea premii cu vechea lege, ce ne mai trebuie una nouă. Cu alte cuvinte, să rămână cum a fost, staţi liniştiţi, va fi bine", a scris Tudor Giurgiu pe Facebook.

Înainte de vot, regizorul Tudor Giurgiu a fost prezent la Parlament pentru a protesta faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă.

"Camera Deputatilor - Interior zi. Aşteptăm deputaţii să facă pauză şi să îi lămurim de ce cineaştii protestează în stradă pentru ca ei să nu respingă Ordonanţa. Dnul Ciolacu, lider de grup PSD, off camera, spune în şoaptă că el ştie că ordonanţa e varză, că o să o trântească şi că o să pregătească şi ei o contrascrisoare a "altor" cineaşti, aşa vreo 500 (probabil din cei cu premii la festivalurile de la Slatina şi Călăraşi) ca să arate că exista de fapt susţinere pentru demersul PSD. Domnu' Ciolacu, vă rog io numai nu chemaţi minerii să vă sprijine în demersul dvs, mai bine ne ascultaţi să vă demonstrăm că nu suntem varză", a scris regizorul Tudor Giurgiu pe pagina sa de Facebook.

Prin adoptarea OUG 91/2016 care ar fi adus modificări legii 35/2005, se urmărea transparentizarea finanţărilor din cinematografie, asigurarea mecanismelor şi instrumentelor financiare, administrative şi legislative pentru sprijinirea industriei cinematografice naţionale, actualizarea şi completarea atribuţiilor şi rolului Centrului Naţional al Cinematografiei în scopul întăririi capacităţii administrative, de asemenea, se instituia posibilitatea de finanţare din Fondul cinematografic a procesului de modernizare şi retehnologizare a sălilor de cinematograf.

Ordonanţa prevedea, printre altele, şi o secţiune de finanţare a proiectelor de micro-buget, în vederea sprijinirii experimentului, cercetării, cât şi a antreprenoriatului în domeniul cinematografiei

Totodată, proiectul prevedea susţinerea unităţilor administrative-teritoriale care doresc să sprijine şi să promoveze domeniul cinematografiei.

Cel mai mare festival de film din România - TIFF Cluj-Napoca - îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor din cinemtografie. De altfel, Giurgiu promite că oraşul Clujul va deveni un important centru de producţie de film.

"Este pentru prima dată când TIFF îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor din cinemtografie. Vor veni producători şi regizori din toată lumea, cu precădere din Europa. Triplul numărului celor pe care i-am avut în anii trecuţi. Oameni care caută să investească în proiecte noi de film, interesaţi de business-ul cinematografic.

Este pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă serioasă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri, de programe de film, ci devine un player activ foarte activ în stimularea coproducţiei cinematografice din Europa.

TIFF a fost inclus de Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducții, în lista selectă a celor 10 festivaluri în cadrul cărora se va acorda Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro. Premiul va fi oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop (TPS), programul dedicat regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, inițiat de TIFF", spune Giurgiu.

TIFF 2017 va avea loc între 2 şi 11 iunie şi însumează 225 de filme - 188 de lungmetraje și 37 de scurtmetraje - venite din 53 de țări. Peste 1.200 de invitați români și străini vor fi prezenți la proiecțiile, concertele, atelierele, dezbaterile și lansările din festival.

Printre invitații speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră.

 

Comenteaza