Pariul TIFF. Clujul va deveni un important centru de producţie de film

Pariul TIFF. Clujul va deveni un important centru de producţie de film
“TIFF 2017 este anul marilor deschideri”, a punctat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, eveniment ce va avea loc între 2 şi 11 iunie la Cluj-Napoca. Însă deschiderile la care se referă regizorul clujean nu se referă la programul de filme al festivalului, ci la o nouă direcţie pe care TIFF o abordează dedicat începând cu cea de a XVI-a ediţie.

"Este pentru prima dată când TIFF îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor din cinemtografie. Vor veni producători şi regizori din toată lumea, cu precădere din Europa. Triplul numărului celor pe care i-am avut în anii trecuţi. Oameni care caută să investească în proiecte noi de film, interesaţi de business-ul cinematografic.

Este pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă serioasă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri, de programe de film, ci devine un player activ foarte activ în stimularea coproducţiei cinematografice din Europa.

TIFF a fost inclus de Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducții, în lista selectă a celor 10 festivaluri în cadrul cărora se va acorda Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro. Premiul va fi oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop (TPS), programul dedicat regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, inițiat de TIFF", spune Giurgiu.

Fond de film

O altă deschidere se pregăteşte pentru toamnă, tot la Cluj-Napoca. Mai precis, lansarea fondului de film - un proiect pe care Tudor Giurgiu l-a propus autorităţilor clujene încă din 2010.

"An de an sunt tot mai mulţi cineaşti preocupaţi şi interesaţi să vină la Cluj pentru filmări. Anul trecut l-am adus pe regizorul japonez Sion Sono (care a decis să își filmeze aici noua producție, "Tokyo Vampire Hotel", un serial fantasy despre rădăcinile vampirilor din Transilvania și întâlnirea lor cu vampirii din Japonia n. red.), anul acesta vedem ce a făcut Radu Mihăileanu cu "Povestea iubirii" (Filmările au avut loc la Cluj și București, Montreal, New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj - Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

De aceea, anul acesta, am marşat să aducem cât mai mulţi profesionişti, producători, oameni care să evalueze potenţialul zonei. Eu cred că, în 10-15 ani, ăsta e pariul meu, vom avea la Cluj al doilea cel mai mare centru de producţie de film din România. Există şi acest proiect CREIC - Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative - am vorbit deja cu regizorul clujean Cristi Pascariu, care încearcă să vadă cum anume studioul poate fi valorificat, se fac paşi în zona asta", a explicat directorul TIFF.

Cristian Hordilă, managerul TIFF, a explicat cum, după şapte ani, fondul de film poate deveni realitate. "Am reuşit, după luni de căutări, împreună cu avocaţii noştri şi cu juriştii primăriei, să găsim soluţia tehnică legală şi solidă ca să punem bazele unui astfel de fond de film. Cel mai probabil municipalitatea va înfiinţa un departament special care va gestiona tot ce înseamnă producţie de film. Vom merge pe o schemă de ajutor de stat, va trebui să colaborăm cu Consiliul Concurenţei. În final am făcut lumină şi sper ca la toamnă să putem lansa acest proiect".

225 de filme şi 1.200 de invitaţi

TIFF 2017 însumează 225 de filme - 188 de lungmetraje și 37 de scurtmetraje - venite din 53 de țări. Peste 1.200 de invitați români și străini vor fi prezenți la proiecțiile, concertele, atelierele, dezbaterile și lansările din festival.

Printre invitații speciali din acest an se numără unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, Alain Delon. Starul francez va sosi pentru prima dată în România la TIFF, unde îi va fi acordat Premiul pentru întreaga carieră.

Sir Derek Jacobi, actorul britanic cunoscut din filme ca "Little Dorrit" (1983), "Gladiator" (2000) sau "The King's Speech" (2010), va veni alături de Radu Mihăileanu la premiera filmului Povestea iubirii. Va păși pe covorul roșu și actorul american Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur, pentru proiecția horror-ului fantasy filmat în România "The Wanderers" (r. Dragoș Buliga).

În film își reîntâlnește partenerul de platou din "California Dreamin' (Nesfârșit)", Răzvan Vasilescu, 10 ani mai târziu. O vedetă a cinematografului indian, regizorul S. S. Rajamouli va face a doua sa călătorie în afara Indiei la Cluj, pentru a-și prezenta continuarea blockbuster-ului "Baahubali: The Conclusion", franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Juriul competiţiei TIFF 

Invitată în juriul competiției TIFF, actrița Clotilde Courau, "Prințesă de Veneția" și "Piemont", va putea fi văzută și în "În umbra femeilor/ L'Ombre des Femmes" (r. Philippe Garrel). Alături de ea vor juriza influenta producătoare britanică Elizabeth Karlsen ("Carol", "Youth", "The Neon Bible", "Great Expectations", "Byzantium", "Made in Dagenham", "The Crying Game"), criticul de film Geoff Andrew ("Sight & Sound") și regizorul Marian Crișan. În juriul Zilelor Filmului Românesc vor fi criticul Jonathan Romney ("Film Comment", "The Observer", "Sight & Sound" și "Screen Daily"), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, Corina Șuteu, consultant cultural internațional, fost Ministru al Culturii.

Secţiuni

Comediile romantice alternative vor face deliciul publicului în secțiunea tematică de anul acesta, Alt.Rom.Com. Titluri cu cârlig la marele public vor fi proiectate în aer liber nu doar în Piața Unirii, ci și la Someș Open Air. Filme axate pe marile bucătării ale lumii, urmate de petreceri gastronomice pregătite de chefi renumiți sunt în meniul secțiunii Film Food, în timp ce producțiile erotice care au făcut vâlvă la vremea lor vor ajunge la TIFF în Carte Blanche Viva Erotica.

Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Suspecți de serviciu, Ziua Maghiară, EcoTIFF și EducaTIFF sunt secțiunile obișnuite din program, alături de Ziua HBO, unul dintre cei mai vechi parteneri al TIFFi. În cadrul Zilei HBO va putea fi văzut în avanpremieră primul episod din sezonul 2 al serialului Umbre.

Alături de Arnaud des Pallières și Damjan Kozole, în secțiunea 3x3 va fi celebrată regizoarea ucraineană de origine română Kira Muratova. Filmele regizorului francez Jean-Pierre Melville vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez în cadrul retrospectivei dedicate, în copii noi, restaurate digital. Celebrat printr-o retrospectivă inedită va fi și H. R. Giger, creatorul lui "Alien".

InfiniTIFF la fosta Casă de Modă

Marea noutate a ediției este InfiniTIFF, un program dedicat inovației și experimentelor inaugurat în clădirea fostei Case de Modă din Cluj-Napoca. InfiniTIFF powered by Samsung Gear VR va prezenta o selecție amplă de filme VR (Virtual Reality), cinema interactiv, proiecții de filme din era Youtube, alese de vloggeri cunoscuți, ateliere de creare a unor experiențe VR și o instalație unică, adusă în avanpremieră mondială la TIFF - Doom Room, accesibilă doar celor peste 18 ani. 

Anul acesta, proiecțiile vor avea loc în Piața Unirii, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cercul Militar, Casa de Cultură a Studenților, Universitatea Sapienția, Cinema Dacia, Cinema City Iulius, Someș Open Air, Cinema Mărăști, Institutul Francez, Urania Palace.

Biletele pot fi cumpărate pe www.biletmaster.ro și direct din aplicația mobilă TIFF2017, disponibilă în App Store și Google Play. Toate biletele și cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare performante. Cei care și-au achiziționat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau în format electronic, el putând fi scanat de pe dispozitivele mobile.

Bugetul TIFF în anul 2017 ajunge la 1,8 milioane de euro, similar anului trecut. 1,4 milioane de lei a primit festivalul, bani publici nerambursabili, de la Primăria Cluj-Napoca şi 15.000 de lei de la Consiliul Judeţean Cluj.

Comenteaza