Pavilion al artiştilor în Parcul Feroviarilor din Cluj

Pavilion al artiştilor în Parcul Feroviarilor din Cluj
Hotspot cultural mobil al Fabricii de Pensule în Parcul Feroviarilor, începând de luni. Este vorba despe Pavilionului FabHub – un container reinventat.

"Prin intermediul FabHub, ne propunem să activăm acest spațiu verde redat orașului prin întâlniri cu locuitorii cartierului și utilizatorii parcului despre istoria locului și posibile scenarii de viitor, ateliere pentru copii și părinți, expoziții, performance-uri, instalații, spectacole, activități sociale gândite de și cu locuitorii cartierului pentru locuitorii cartierului.

Totodată, cei interesați să propună evenimente destinate comunității locale o pot face în cadrul unui open call pe care îl lansăm, iar prin #atelieruldeidei propunem comunității artistice, creative și de antreprenori locali să dezvolte intervenții și soluții creative pentru parc și utilizatorii acestuia", transmit reprezentanţii Fabricii de Pensule. 

Calendar open call și #atelieruldeidei

24 iulie - inaugurarea paviliounului FabHub: lansare open call pentru organizarea evenimentelor în parc și deschiderea înscrierilor la #atelieruldeidei

10 august - deadline pentru înscrieri la #atelieruldeidei și pentru predarea propunerilor de evenimente în parc

12-13 august - primul weekend de workshopuri în cadrul #atelieruldeidei în Fabrica de Pensule și Parcul Feroviarilor

15 august - 15 septembrie - desfășurarea evenimentelor selecționate prin open call în Parcul Feroviarilor

19-20 august - al doilea weekend de workshop-uri în #atelieruldeidei în Fabrica de Pensule și Parcul Feroviarilor

25 august - deadline pentru predarea proiectelor în #atelieruldeidei și susținerea publică a proiectelor propuse în Fabrica de Pensule

26 august - anunțarea proiectelor câștigătoare în #atelieruldeidei și picnic în Parcul Feroviarilor

26 august - 30 septembrie - implementarea proiectelor din #atelieruldeidei

FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative. ''În viziunea noastră, construirea unui hub creativ presupune un efort comun. Scopul nostru este crearea unei platforme pentru căutare, definire, organizare și implementare de idei pentru un Cluj creativ", punctează artiştii clujeni. 

Pavilionul FabHub este un container re-inventat, instalat inițial în Parcul Feroviarilor. Este un spațiu experimental pentru intervenții pilot, evenimente, proiecte artistice și ateliere pentru comunitate dezvoltate de echipele de artiști+antreprenori din #atelieruldeidei și de alte grupuri sau inițiative locale. În următorii ani pavilionul va circula și în alte spații publice din oraș, funcționând ca un satelit al programului Fabricii de Pensule, dedicat artei, creativității și tacticii urbane.

FabHub este un proiect Urbaniada, concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. 

Parcul Feroviarilor a intrat în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în 30 iunie 2017, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015. Este al doilea parc ca suprafață din oraș, întinzându-se pe 5,4 ha. Autorităţile locale vor organiza un concurs de soluţii pentru acest spaţiu. "Eu mi-aş dori acolo un trenuleţ, cum era pe vremuri. Îmi amintesc trenuleţul din Orăşelul Copiilor dinainte de 1990 şi îmi plăcea foarte mult", a spus primarul Emil Boc, la Realitatea FM Cluj.

La începutul lunii, cei de la Fundaţia AltArt au susţinut ateliere intensive de urbanism participativ și "construieli" sub îndrumarea artistului Michael Kurzwelly (Germania) și a colectivului Res Publica.

VEZI ŞI Povestea DESENATĂ a parcului 

Comenteaza