Peste 250.000 de participanţi la Zilele Cuturale Maghiare din Cluj

Peste 250.000 de participanţi la Zilele Cuturale Maghiare din Cluj

Peste 250.000 de persoane au participat la evenimentele celei de-a noua ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestare care a avut loc în perioada 19-26 august 2018.

Ediția a cuprins 630 de evenimente desfășurate în 56 de locuri. Mai bine de 50 dintre aceste programe l-au avut ca figură centrală pe Regele Matia Corvin, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 575 de ani, iar alte peste 30 au fost dedicate Anului Libertății Religioase.  

‘’Am găzduit pentru a noua oară Zilele Culturale Maghiare și am învățat să sărbătorim și să ne bucurăm liber. Suntem acasă, ne simțim acasă și avem încredere, în calitate de gazde bune, că fiecare participant la evenimentul nostru s-a simțit bine. Vivat Mathias!’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, la Gala de închidere a manifestării.

Festivalul a numărat anul acesta 35 de concerte și 22 recitaluri de muzică clasică, concertele din Piața Unirii, de exemplu, fiind urmărite în fiecare seară de 10.000-30.000 de persoane. Cele mai atractive concerte pentru public au fost Rúzsa Magdi, Demjén Ferenc, și cel susținut de Orchestra celor 100 de țigani. Cei mai mulți dintre participanți, circa 30.000, au luat parte la concertul Demjén Ferenc, iar aproximativ 20.000 de persoane au fost prezente la Gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare, care i-a avut pe scenă pe cei 100 de violoniști membri ai Budapest Gypsy Symphony Orchestra.

855 de persoane au vizitat turnul Bisericii Sfântul Mihail în cele două zile în care acesta a fost deschis pentru public. Amintim că biserica intră într-un amplu proces de reabilitare pe parcursul următorilor trei ani.  Aproape 400 de alergători s-au înscris la prima ediție a Crosului ZCMC-DONATON, competiție organizată pentru a cinsti amintirea legendarului păstor Donát. Ei s-au delectat mai apoi cu taurul de 500 kilograme care a fost gătit la proțap în curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”.   

Pe parcursul manifestării au avut loc 105 de activități și evenimente pentru copii, 53 de evenimente pe strada Mihail Kogălniceanu, 36 tururi ghidate, 50 de proiecții de film și activități sportive, 128 de dezbateri, prezentări și mese rotunde și 34 de expoziții.

Publicul Zilelor Culturale Maghiare a avut o prezență activă și în online. Astfel, site-ul festivalului a avut 52.000 vizitatori unici, iar cele două pagini de Facebook ale festivalului (în lb. maghiară și în lb. română) au avut în luna august un reach total de 426.000 persoane și 299.000 interacțiuni (like-uri, comentarii, share-uri etc).

Zilele Culturale Maghiare 2018 s-a bucurat de sprijinul a 165 de parteneri instituționali, iar 140 de voluntari au contribuit, alături de cei 110 de membri din echipa de organizare, la buna desfășurare a festivalului.

Organizatorii festivalului, Asociația Clujul Comoară și Asociația Zilele Culturale Maghiare, aduc mulțumiri atât publicului pentru deschiderea și interesul arătat, cât și voluntarilor, partenerilor instituționali, finanțatorilor, sponsorilor și partenerilor media care au contribuit la organizarea, desfășurarea și promovarea acestei manifestări de mare anvergură.

Ediția cu numărul 10 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, aniversară, se va desfășura în perioada 18-25 august 2019.

 

Comenteaza