Planuri pentru Someş în 2018. Activităţi coordonate de Consiliul Râului + 2 mil. lei pentru studiu de fezabilitate

Planuri pentru Someş în 2018. Activităţi coordonate de Consiliul Râului + 2 mil. lei pentru studiu de fezabilitate
Someşul a fost una din cele 9 teme principale ale dosarului de candidatură a Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, competiţie pierdută în faţa Timişoarei.

Proiectul d regenerare urbană de-a lungul culoarului râului de la Vest la Est prevedea extinderea și îmbunătăţirea spaţiului public - crearea de spaţii de întâlnire, noi facilităţi (poduri, scene), activităţi culturale și proiecte participative adresate comunităţii, extinderea și creșterea calităţii spaţiilor verzi, amenajarea de spaţii pentru sport și activităţi în aer liber, accesibilizarea malurilor râului și dezvoltarea de trasee pentru biciclete sau amenajarea de spaţii pentru animale de companie și îmbunătăţirea habitatului faunei endemice.

Centrul Cultural Clujean, asociaţie ce şi-a asumat să ducă mai departe proiectele pregătite pentru CCE 2021, a regândit tema Someşului şi a lansat în 2017 proiectul "Sunt Riveran".

"Proiectul foloseşte cultura ca instrument de planificare urbană și implică cetățeni, arhitecți, urbaniști, oameni de știință, artiști și producători culturali. Propune crearea și funcționarea unui Consiliu al Râului și realizarea unei săptămâni a comunității în fiecare an, o suită de evenimente și activități care explorează moduri de a crește accesul și folosirea râului și a malurilor sale, prin intervenții artistice și modele arhitecturale la scară mică", spun reprezentanţii CCC. 

2017

În luna august, 8.000 de riverani și 20 de activități realizate de membrii CCC au animat Someșul, în cadrul celei de a doua ediții a Someș - Sunt Riveran. Printre highlight-urile celor trei
zile de evenimente s-au numărat plaja Grigorescu regândităn de Urbannect, plimbările pe râu oferite de Someș Delivery, inaugurarea de către Clubul Impact Ghibu a primelor planșe turistice tactile și tururile cu double-decker-ul de-a lungul râului însuflețite de Cluj Guided Tours. Alte activități au mai fost realizate în Parcul Feroviarilor, în Parcul Armătura și în zona ștrandului Sun în colaborare cu Fundația AltArt, Cercul Social, Casa de Cultură a Municipiului și Scena Urbană.
De asemenea, CCC a participat prin reprezentanți direct și prin parteneri invitați în jurizarea proiectului câștigător al concursului internațional Re-Thinking Someș, pentru dezvoltarea unui masterplan al râului.

2018

Se vor pune bazele Consiliului Râului, un board interdisciplinar format din artiști, urbaniști și specialiști ai Apelor Române și ai administrației, cu rol curatorial pentru activitățile organizate de CCC. De asemenea, dorim să facem publice și disponibile oricui, pe site-ul proiectului, informațiile adunate în tema de proiectare a concursului Re-Thinking Someș.

În luna august organizăm a treia ediție a săptămânii Sunt Riveran, dedicată temei Arta și Schimbările climatice și derulată sub forma unui apel internațional pentru artiști. O intervenție artistică spectaculoasă, curatoriată de experți locali, va crea un prim traseu de artă stradă în Cluj, de-a lungul Someșului, în zona Parcului Iuliu Hațieganu.

2 milioane de lei  pentru Someş din bugetul Clujului pentru 2018

O renumită casă de arhitectură din Spania a câştigat, în toamna lui 2017, concursul de soluţii pentru amenajarea Someşului în Cluj-Napoca. Este vorba despre Practica, birou condus de Jaime Daroca Guerrero, José Mayoral Moratilla şi José Ramón Sierra Gómez de León.

Anul acesta, 2 milioane de lei merg către studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al obiectivului modernizarea malurilor Someșului, parte din premiul pe care l-au câștigat spaniolii.

Juriul apreciază generozitatea propunerii, care este simplă și subtilă, venind totodată cu rezolvări precise. Designul elementelor urbane propuse este deopotrivă coerent și flexibil. Juriul opinează că soluția propusă pentru zona de est, în apropierea stației de epurare, trebuie regândită cu mai multă atenție referitor la implicațiile ei ecologice și la extinderea studiului la o scară mai mare.

Recomandăm gândirea unui sistem de iluminat în ton cu restul proiectului, pentru ca râul să poată participa și la imaginea nocturnă a orașului. Invităm echipa de proiect să studieze malul stâng din proximitatea podului Horea și să detalieze o soluție noninvazivă, în acord cu ideea generală a proiectului. Recomandăm echipei să abordeze în aceeași manieră conexiunile cu Parcul Feroviarilor și cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de soluții" - juriul concursului", puncta juriului concursului.

De-alungul anului, malurile Someşului sunt gazdă pentru diverse evenimete culturale: proiecţii TIFF, concerte Jazz in the Park, activităţi din cadrul Zilelor Clujului, festivaluri pentru copii sau istorice, etc. Trebuie punctat şi faptul că există un festival care a făcut pionierat în a testa ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Este vorba despre Someş Delivery, eveniment ce în fiecare an abordează alt tronson de râu.

 

Comenteaza