Poetul clujean Horia Muntenuș prezintă la Viena un film despre Brâncuși

Poetul clujean Horia Muntenuș prezintă la Viena un film despre Brâncuși
Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena va prezenta marți filmul „Un arbore la mijloc de lumi, Constantin Brâncuşi” (2009), în regia lui Horia Muntenuș.

Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de ICR la Viena pe parcursul anului 2016 în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

„Filmul evidenţiază simbolistica brâncuşiană şi sursele sculpturale tradiţionale cuprinse în opera sa testamentar artistică, ansamblul sculptural-monumental de la Târgu-Jiu – Calea Eroilor – dedicat eroilor căzuţi în primul război mondial. 

Constantin Brâncuşi este un artist universal. Cetăţean român şi cetăţean francez, lansat pe plan mondial de către elita culturală şi financiară a Statelor Unite, având discipoli în întreaga lume, Constantin Brâncuşi nu aparţine doar României sau Franţei, ci culturii întregii umanităţi”, spune Horia Muntenuș.

Narator este Vasile Tomoiagă, aforismele lui Constantin Brâncuşi vor fi în rostirea lui Nucu Pandrea, cel care are și rolul lui Brâncuşi, în rolul tânărului Jian este George Drăghescu (actor la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu-Jiu), iar copilul este interpretat de Florin Marian. 

Filmul e realizat cu participarea Ansamblului Doina al Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, direcţia coregrafică Ioan şi Camelia Motoc, iar montajul, de Gabriela Cristea și de Sorin Bogdan Bocică.

Comenteaza