Ponton pe Someş în apropiere de Sala Sporturilor FOTO/VIDEO

Ponton pe Someş în apropiere de Sala Sporturilor FOTO/VIDEO
Clujenii au un nou loc de relaxare pe malul Someşului, mai precis pe malul drept al râului, în apropiere de Sala Sporturilor.

Pontonul de pe Splaiul Independenţei a fost inaugurat duminică seara, fiind un eveniment premergător ediţiei din 2017 Someș Delivery, festival ce va avea loc în 17 și 18 iunie pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și Podul Albastru.

"Zona este una dintre cele mai animate de pe malul Someșului. Cu toate acestea, sondând așteptările oamenilor pe parcursul mai multor săptămâni, am concluzionat că există încă un potențial neexploatat în relație cu apa. De aceea ne-am propus ca în acest an să testăm posibilitatea amplasării unor pontoane și intervenții la mal care să încurajeze accesul la apă și activitățile pe apă. Vă invităm așadar să pășiți pe Someș, la un nou loc de întâlnire și socializare, să priviți păsările sau pur și simplu să vă relaxați mai aproape de râu. Desigur, poate fi chiar și un loc de pescuit, debarcader sau scenă pentru evenimente", spun reprezentanţii Someş Delivery. 

Pontonul a fost proiectat și construit în cadrul unui workshop organizat în parteneriat cu AStA Cluj. Conceptul, randările, construcția și montarea au fost realizate de către Dariush Afrasiabi, Dragos Apahidean, Luisa Azamfirei, Stefania Boca, Andrei Costea, Cristina Jurcuț, Spiro Koça, Petrică Maier, Miruna Moldovan, Andrada Pinte, Cătălin Pop, Ivona Svinţi, Robert Vasilut. Coordonatori: Marius Catalin Moga, Adriana Măgerușan și Ana Felvinczi. 

Echipa SD va veni şi cu alte amenajări şi instalaţii temporare:

  • Banca de sub nuc, realizată de echipa KOOHO în vecinătatea pontonului mare de la Sala Sporturilor, pentru momentele în care acesta devine neîncăpător.
  • Puntea cheiului, realizată de echipa Prototip Studio cu scopul de a da continuitate cheiului de pe malul sudic, întrerupt de vărsarea unui canal. Un demers prin care se propunem oferirea unei soluții simple unei probleme funcționale a amenajării existente, dar și promovarea tinerilor designeri și designul de calitate în spațiul public.
  • Pavilionul Someș Delivery, structura modulară creată de echipa KOOHO pentru ediția din 2016 a Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă conformație, pe malul sudic, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare.
  • Obelisk, lucrarea artistică realizată de Cristi Pogăcean pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2007. Conceput ca un monument cu rol utilitar (casă pentru porumbei), Obelisk-ul de pe malul Someșului va chestiona ironic și amuzant rolul artei în spațiul public.
  • Scena Someș Delivery, amplasată pe fâșia verde dintre parcul Iuliu Hațieganu și Someș, va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe mal.

Alte opt proiecte au fost propuse de către clujeni şi alese spre implementare în urma unui concurs de idei lansat de echipa SD.

Este vorba despre:

  • Nature Desks/Someș Edition își propune să conecteze natura urbană cu spațiile de lucru astfel încât rezultatul final va fi un spațiu de (co)working pe malul Someșului pentru freelanceri, start-up-uri și pentru oricine vrea să lucreze cu păsări și râu în jur.
  • Insula. Așa cum spune și numele, proiectul își propune construirea unei insule de vegetație plutitoare pe apă și a unui spațiu de interacțiune socială pe malul râului.
  • Ophelia, de data asta nu e un personaj din Hamlet, ci un proiect care își propune amplasarea unor bărci din lemn, iluminate din interior pe timpul nopții - având astfel efectul algelor luminiscente și a faunei acvatice.
  • Capitol - Grădina Cinema este o instalație care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, care își dorește transformarea Someșului în o grădină urbană și zonă de relaxare, lectură și dialog, dar și cinematograf alternativ în aer liber pe timpul serii.
  • Somn la Someș. Pentru că mai peste tot în lume malurile râurilor urbane au devenit loc de relaxare, unde oamenii dorm direct pe iarbă, această instalaţie propune amplasarea unor oameni de hârtie în mărime naturală culcaţi pe malul Someşului. Instalaţia este o reprezentare simbolică a acestei stări de spirit.
  • River Zen. Intervenția are în plan o serie de plimbări sonore/soundwalking de-a lungul Someșului, înregistrarea sunetelor și discuții în grup despre poluarea fonică, sunetele Someșului și efectele benefice ale sunetelor.
  • Trash Songs este alcătuit din zgomote trash. Mai exact, sunete înregistrate în timpul unei ecologizări de-a lungul malul râului și în râu. Pe timpul nopții sunetele și imaginile realizate pe parcursul ecologizării vor fi reciclate și transformate într-o instalație audio-vizuală.
Comenteaza