Porţelanul împăraţilor. Ghidaje gratuite la Muzeul de Artă
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Aug 2015, 12:09
- Cultură
- Ascultă știrea

Ghidajele sunt organizate în zilele de miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, potrivit următorului orar: miercuri, 19 august, ora 12:00 (limba maghiară), joi, 20 august, ora 15:00 (limba română), vineri, 21 august, ora 12:00 (limba română) şi ora 15:00 (limba maghiară), sâmbătă, 22 august, ora 15:00 (limba maghiară), duminică, 23 august, ora 15:00 (limba română). Durata ghidajului este de 35-45 de minute. Participarea la aceste ghidaje nu este condiţionată de o programare preliminară.
Manufactura tradiţională, situată în micul orăşel Herend din munţii Bakony, în vecinătatea lacului Balaton, se bucură de o istorie îndelungată, prosperă, de aproape două veacuri, titulatura sa, girată de tehnici de fabricare a porţelanului artizanale, fiind sinonimă cu excelenţa şi perfecţiunea în întreaga lume.
„În secolul al XIX-lea, deţinerea obiectelor de porţelan era considerată un apanaj exclusiv al aristocraţiei. Fineţea şi preţiozitatea porţelanului chinezesc, pătruns în Europa graţie importantei rute comerciale cunoscute sub denumirea de Drumul Mătăsii, a exercitat o atracţie deosebită asupra lui Mór Fischer, diriguitorul de la acea vreme a manufacturii artizanale din Herend, care, înzestrat cu un fler artistic imbatabil, a reuşit să reproducă cu minuţiozitate calitatea inconfundabilă a rafinatelor produse de import. Sub conducerea sa, mica făbricuţă, fondată în 1826 de Stingl Vince, a continuat să prospere", arată Krámlik Attila, curatorul expoziţiei. Ceea ce să făcea la Herend i-a plăcut foarte mult şi reginei Victoria a Marii Britanii
„La prima expoziţie mondială organizată la Londra, modelele cu bujori fermecători şi fluturi jucăuşi s-au bucurat de o imensă admiraţie şi apreciere din partea Reginei Victoria, aceasta comandând realizarea unui set amplu de piese de porţelan, decorate cu ornamentele respective. În amintirea acestui eveniment, a fost elaborat cel mai aclamat model ornamental al manufacturii din Herend, „Victoria", care figurează şi în cadrul expoziţiei găzduite de Muzeul de Artă Cluj-Napoca", spune curatorul expoziţiei.
În cadrul expoziției, muzeul clujean afişează în premieră din fondurile patrimoniale proprii două piese de referință: bustul împăratului Franz Josef I al Austriei, rege al Ungariei şi al Boemiei, alături de cel al soţiei sale, Elisabeta de Bavaria, cunoscută mai ales sub numele de „Sisi".