Povestea de iubire dintre Maitreyi şi Mircea Eliade, la Muzeul de Artă

Povestea de iubire dintre Maitreyi şi Mircea Eliade, la Muzeul de Artă
Cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura română, "Maitreyi", de Mircea Eliade, se povestește altfel, de Ziua Îndrăgostiților, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

"V-ați gândit vreodată că romanul "Maitreyi", scris de Mircea Eliade, e mai mult decât o poveste de iubire? V-ați imaginat-o vreodată pe Maitreyi Devi ca eseistă și poetă? Ce știți despre reîntâlnirea dintre cei doi?", îi provoacă organizatorii evenimentului pe clujeni.

"Maitreyi" este un roman erotic, realist, scris de Mircea Eliade. A fost pentru prima oară publicat în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, fiind tradus în multe limbi (franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, catalană, esperanto). Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăiește o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul cărții.

Acțiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic" al acestui savant. Deși la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgostește iremediabil de aceasta. Fata îi impărtășește sentimentele dar nu îi mărturisește dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.

Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor și a tradițiilor orientale. Dasgupta refuză căsătoria lor, alungându-l pe Eliade, care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată, după care se mărită forțat.

Răspunsul din realitate

În 1972, la întâlnirea dintre Maitreyi Devi (devenită o cunoscută poetă indiană) și reputatul sanscritolog român Sergiu Al. George, aceasta află de romanul în care - pretinde ea - i-a fost stricată reputația și practic a fost dezvelită în fața întregii lumi. Neagă vehement întâlnirile dintre Eliade și ea, noaptea pe care acesta o prezintă în romanul său, și îl condamnă pe acesta că a fugit în fața tatălui său.

Maitreyi Devi scrie, la rândul său, un roman răspuns, intitulat "Dragostea nu moare", în care își prezintă trăirile. Acest roman însă este de fapt scris pentru a îndrepta „o reputație șifonată", pentru a șterge impresiile lumii după parcurgerea romanului lui Eliade, despre care spune că ce a simțit el nu era dragoste.

Mai târziu, sora acesteia (motivul pentru care Dasgupta a aflat de cei doi) îl condamnă pe Eliade și spune că era doar un pierde-vară. Maitreyi vine în România la invitația Uniunii Scriitorilor și vizitează pe mama și sora lui Eliade.

Îl vizitează pe Eliade la Chicago, unde trăia orb, și își exprimă repulsia față de cartea scrisă de el. Maitreyi moare în 1990. Eliade a rămas marcat pentru toată viața de Maitreyi, numindu-se până la moarte indian.

Evenimentul de la Cluj-Napoca va avea loc sâmbătă, 14 februarie, la ora 16:00, iar invitaţi speciali sunt Mihaela Ursa, Traian Penciuc si Mihaela Gligor.

 

Comenteaza