Povestea unor speranţe personale eşuate, în „Moartea unui comis voiajor”, noua premieră a Teatrului Maghiar

Povestea unor speranţe personale eşuate, în „Moartea unui comis voiajor”, noua premieră a Teatrului Maghiar
Premiera spectacolului „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, regia Tom Dugdale, a fost prezentată ieri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Spectacolul, ultima premieră din actuala stagiune, a TMS CLuj, are în centru un fost comis voiajor, căruia afacerile nu îi mai merg foarte bine şi care este concediat. Deşi are o soţie model, el comite un adulter, iar în plan social îşi pune speranţele atât într-o revenire profesională, care nu se mai petrecem, dar şi în cei doi fii.

Tensiunea personajului principal este redată exemplar de Andras Hathazi, care îmbină răbufnirile soţului şi tatălui, însingurat, cu scene calme, sau foarte meditative.

Firul epic al spectacolului este „rupt" cu câteva momente muzicale sau proiecţii video, dintre care unele pot părea totuşi uşor stridente, fie prin erotism, în cazul unei proiecţii, fie prin zgomot, în cazul unor intervenţii muzicale sau microfonice.

Jocul actorilor este în „ritmul" performant, deja cunoscut, al trupei Teatrului Maghiar din Cluj, remarcându-se pe lângă deja consacratul Andras Hathazi, în special Balazs Bodolai, dar şi Ferenc Sinko, totodată coregraf, care în numeroase alte spectacole are mai mult roluri episodice, sau îşi foloseşte mai mult abilităţile coregrafice.

Decorul este simplu, cu o masă amplasată în stânga scenei, un culoar tapetat ca decor principal, deasupra căruia sunt proiectate imagini şi un frigider a cărui uşă se închide cu dificultate.

"Când frăţiorul meu, sora mea cea mică şi eu eram copii, tatăl meu a cumpărat o cameră video. De-a lungul anilor, ne-a filmat. Acum câţiva ani, a adunat toate înregistrările într-o singură colecţie. Acest act are o parte bună şi una rea. Partea bună este că sunt filmări minunate de familie. Parte rea este că deseori pot fi foarte jenante. (...) Spectacolul este întrunirea familiei unui om, a lucrurilor sale şi a oamenilor pe care îi cunoaşte. Bine aţi venit la petrecere!", precizează Tom Dugdale, într-un text postat pe site-ul oficial al Teatrului Maghiar Cluj.

Pe lângă regizorul Tom Dugdale, la finalul reprezentaţiei, alături de actori au fost aplaudaţi şi responsabilii cu decorurile şi cu proiecţiile video - Ian Wallace, respectiv cu costumele - Gyorgy Eszter, dar şi responsabila cu dramaturgia, Eszter Biro.

Spectacolul, nerecomandat tinerilor cu vârsta sub 15 ani, va fi jucat şi în 14 mai, de la ora 19.

 

Comenteaza