Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă a primit vizita ambasadorului SUA în România
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Sep 2012, 23:24
- Cultură
- Ascultă știrea

După salutul de bun-venit adresat la sosire, domnul ambasador şi soţia sa au fost conduşi de Preasfinţitul Mihai în interiorul bisericii, unde au fost invitaţi să lase o mărturie scrisă a vizitei lor în cartea de onoare. Întâlnirea a continuat mai apoi în sala de conferinţe „Episcop Vasile Aftenie", unde Preasfinţitul Mihai a subliniat nevoia acută de a cultiva arta integrării valorilor sufleteşti şi de credinţă în existenţa noastră cotidiană, mai cu seamă într-o societate cum este cea românească - atât de încercată istoric şi atât de confuză la ora actuală, pe plan politic şi la nivel individual.
Preasfinţia Sa nu a uitat să sublinieze impactul extraordinar pe care această vizită oficială din partea unui ambasador al SUA o are astăzi asupra comunităţii greco-catolice din România, o comunitate intens maltratată de către regimul comunist şi a cărei opresiune, vreme de patru decenii, a adus-o aproape de extincţie.
La rândul său, ambasadorul Gitenstein a vorbit despre daunele masive pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, le-a suferit sub un regim totalitar, cu violente tendinţe atee, antioccidentale şi antidemocratice. Mai mult, domnia sa a reiterat necesitatea stringentă a unui act reparatoriu de justiţie istorică - justiţie aplicată oricum post festum pentru generaţiile de clerici şi credincioşi greco-catolici spulberaţi în temniţele comuniste, ale căror lăcaşuri de cult şi bunuri de patrimoniu au fost confiscate abuziv şi, în mare parte, sunt neretrocedate nici astăzi.
Excelenţa Sa le-a reamintit celor prezenţi că fundamentul atât de solid care a transformat Statele Unite într-o mare putere la nivel mondial nu e constituit nici de puterea militară a acestora - oricât de impresionantă ar fi ea -, nici de masiva economie a SUA - oricât de expansivă ar fi aceasta -, ci de adevărul simplu şi tranşant cuprins în chiar Primul Amendament din Constituţia americană, care garantează fără echivoc dreptul fiecărui cetăţean la liberă exprimare religioasă. Conştient fiind că tocmai lipsa acestui drept socotit inalienabil, dar răpit cu brutalitate de către regimul comunist în anii dictaturii printr-un decret care scotea Biserica Română Unită în afara legii, a permis iniţierea unui lung şir de persecuţii împotriva comunităţii române greco-catolice, domnul ambasador Mark Gitenstein a făcut un apel la toleranţă şi deschidere.
Vizita Excelenţei Sale poate fi lesne considerată a fi mult mai mult decât o obligaţie diplomatică îndeplinită formal. Pentru urmaşii unei Biserici mărturisitoare, această întâlnire simplă, spontană şi, totodată, prietenească a unui înalt reprezentant al diplomaţiei SUA a reprezentat, fără îndoială, o reînnoită încurajare morală şi, înainte de toate, un triumf al normalităţii pentru prezent.
(catholica.ro)